U prošloj godini 146 prigovora potrošača

03.03.2023. 12:53
0
IZVOR: srna.rs

Udruženje za zaštitu prava potrošača u Sarajevsko-romanijskoj regiji "Žir" u prošloj godini primilo je 146 prigovora potrošača koji su se najviše odnosili na oblasti prodaje proizvoda i pružanje usluga, kao i na usluge od opšteg ekonomskog interesa u koje spadaju računi za plinsko grijanje, vodu, usluge TV i mrežnih operatera.

- Građani nam se najviše obraćaju zbog prigovora na kupovinu u privatnim trgovačkim radnjama /obuća, električni uređaji/, mada ima i prigovora na usluge od opšteg ekonomskog interesa, pa se trudimo da ih riješimo pri Komisijama za rješavanje prigovora potrošača u javnim preduzećima - rekla je Srni izvršni direktor ovog udruženja Milena Regoje.

Ona je navela da su u prvoj polovi 2022. godine imali 111, a u drugoj 35 prigovora potrošača.

Prema njenim riječima, najviše prigovora odnosilo se na rast cijena prilikom kupovine u ekspanziji kovida 19 tokom 2020. i 2021. godine i to se rješavalo sa nadležnim inspekcijskim upravama.

Regojeva je napomenula da imaju odličnu saradnju sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske i sa ostalim udruženjima koja djeluju na području Srpske i upisana su u registar Ministarstva.

Ona je navela da su u proteklom periodu u okviru projekta "Informisan trgovac-zaštićen potrošač u Istočnom Sarajevu", koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom, s ciljem informisanja trgovaca u okviru trgovačkih lanaca na području gradskih opština održali sastanke s predstavnicima prodajnih objekata i menadžmenta.

- Oni će informacije prenijeti na oko 500 zaposlenih. Informisali smo ih o Zakonu o zaštiti prava potrošača Srpske, podijelili promotivne letke koji sadrže sve informacije o pravima potrošača i na koji način trgovci bi trebalo da postupaju prilikom kupoprodaje - navela je Regojeva.

Prema njenim riječima, ovo je bila idealna prilika da se upoznaju o dosadašnjim iskustvima trgovaca i primjeni zakona, kao i da prenesu najvažnija saznanja i iskustva u radu sa potrošačima i njihove prigovore.

- Naša saradnja sa pojedinim trgovačkim centrima datira i iz prethodnih projekata i promocije Zakona, a trudimo se što više prodajnih trgovačkih objekata informisati o zakonu i poštovanju prava potrošača prilikom kupoprodaje - navela je Regojeva.

Ona je istakla da su ovim projektom doprinijeli jačanju svijesti trgovaca u zajednicama predviđenim projektom o njihovim mehanizmima pravne zaštite i obavezama u radu sa potrošačima prilikom kupovine robe i usluga.

Regojeva je dodala da svake godine rade određene projekte s ciljem informisanja građana o različitim temama, s tim da su nekada u fokusu trgovci i promocija Zakona o zaštiti prava potrošača u Republici Srpskoj, a nekada potrošači sa kojima se organizuju edukacijske radionice.

- Često imamo i ulične akcije podjele promotivnog materijala, kao i u tržnim centrima. Svakodnevno stojimo na raspolaganju potrošačima za sve savjete i pisanje prigovora u vezi kupovine robe i usluga besplatno - navela je Regojeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ i „Srbija“ pobjednici MOI Sarajevsko-romanijske regije (FOTO) Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ i „Srbija“ pobjednici MOI Sarajevsko-romanijske regij...
Takmičenju mladih matematičara: Najuspješniji učenici osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Petar Petrović Njegoš“ Takmičenju mladih matematičara: Najuspješniji učenici osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Petar ...
U 2023. godini otkupljeno manje mlijeka nego u prethodnoj U 2023. godini otkupljeno manje mlijeka nego u prethodnoj
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    19h 42m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    5h 15m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    19h 52m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    5h 21m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    5h 19m
    0