У протекле четири године реализован низ важних пројеката у ОШ "Пале"

23.08.2021. 19:57
0
ИЗВОР: Катера

У протекле четири године евидентно је да је много тога позитивног учињено за унапређење квалитета наставе, али и на побољшању услова за боравак и несметан наставни процес ученика Основне школе "Пале", а све захваљујући квалитетном кадру у управи школе.

Директор школе Александар Рајић је у разговору за портал Катера рекао да ништа од учињеног у протекле четири године његовог мандата не би било да није имао сјајан тим људи, са којима је реализовао велики број важних пројеката у ОШ "Пале".

- Прије четири године смо кренули, најприје са важним пројектима попут унутрашње и вањске санације зграде школе и први задатак нам је био прикупити новац за унутрашње радове на кречењу просторија и учионица школе, први пут након много година. Након што смо скупили новац, покренули смо причу око набавке новог школског намјештаја и опремања учионица - каже Рајић.

Рајић истиче да су касније, уз помоћ стручног тима и писања и аплицирања за разне пројекте, учинили школу онакву каква је данас.

- Данас у свим учионицама имамо по двије табле, од тога једна је магнетна, која је далеко чистија, видљивост за дјецу је боља, као и њено одржавање, док су наставници задовољни и радо су је прихватили - каже Рајић.

Додаје да су на годину дана до почетка пандемије изазване вирусом корона и увођењем специфичних мјера за боравак дјеце у затвореном простору, почели са извођењем кабинетске наставе у школи.

- Кабинетска настава је сама по себи најбољи облик одржавања наставе у школи, првенствено, јер у кабинету сваки наставник креира простор за себе, сви инструменти потребни за извођење наставе и дидактичка опрема се налазе на једном мјесту и процес наставе је тиме лакши - каже Рајић.

Међутим, корона је учинила своје протекле године и дјецу је удаљила од кабинетске наставе.

Слика

Фото: Катера

У наредном периоду, Рајић каже, да ће бити доста промјена у наставном плану и програму, што ће захтијевати додатно информатичко опремање школе.

- Сада имамо седам учионица које су информатички опремљене, у њима имамо и пројекторе и рачунаре, али то није довољно и намјеравамо да информатичку опрему обезбиједимо и за преостале учионице - каже Рајић.

Од наредне школске године пред основцима, ученицима другог, трећег, четвртог и петог разреда ће се наћи нови предмет, а то је дигитални свијет.

- Имамо четири учионице из пројекта "Доситеј" са по 25 рачунара, те укључујућих ових седам информатички опремљених, које, такође, могу послужити учитељицама за потребе извођења наставе у новом предмету - додаје Рајић.

Један од финансијски највећих и најзахтјевнијих пројеката које је управа ОШ "Пале" реализовала у протекле четири године јесте пројекат енергетске ефикасности, односно утопљавања зграде школе, што је укључивало постављање нове фасаде и замјену вањске столарије и кровног покривача.

- Пројекат је финансирала Европска унија уз помоћ тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика и општине Пале, у вриједности од око 200.000 КМ - рекао је Рајић и додаје да су реализацијом наведеног пројекта значајно уштедили новац и енергију током зимског периода.

У наредном периоду на управи школе је да реализује еко пројекат уштеде електричне енергије, замјеном комплетне унутрашње расвјете новим лед сијалицама, чиме ће знатно уштедити новац, али и постављањем "паметних" чесми у тоалетима за штедњу потрошње воде.

- У протеклом периоду смо значајно унаприједили боравак дјеце у школи, пет тоалета је у потпуности реновирано, замијењен је водоводни систем, постављене нове плочице, те нам је за наредни период остала реконструкција још једног тоалета - додаје Рајић.

Школа је у потпуности прилагођена особама са инвалидитетом, те је паљанска школа једина основна школа у читавој Републици Српској која посједује лифт.

- Сва дјеца су укључена у процес наставе и свакодневни живот, што јако доприноси социјализацији дјеце са потешкоћама у развоју и развоју њихове личности, они несметано могу да похађају наставу у нашој школи, а велико олакшање нам представља то што једини у Српској, међу основним школама, имамо лифт, те тако они којима је неопходан могу да се крећу по читавој школи и на свим спратовима - додаје Рајић.

Он каже да је продужени боравак дјеце новина у ОШ "Пале", која траје у протекле три године и ту услугу ће ОШ "Пале" у наредној школској години пружити за 120 дјеце из првог, другог и трећег разреда, који ће бити смјештени у три просторије.

Један од недовршених пројеката остаје изградња нове фискултурне сале за потребе наставног процеса из физичке културе, а Рајић каже да пројекат изградње кочи недостатак финансијских средстава.

Рајић истиче да сваке године аплицира за разне пројекте и на тај начин покушава изнаћи новчана средстава за реализацију пројекта изградње нове сале, те изражава наду да ће до тога у скорије вријеме доћи.

Додаје да је изградња нове фискултурне сале скуп пројекат, а највише новца се односи на унутрашње опремање, постављање адекватне подне површине, набавку неопходних фискултурних реквизита и опреме.

Основна школа "Пале" је међу ријетким школама која има сопствену метеоролошку станицу, која се налази у школском дворишту.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ученици Основне школе „Пале“ освојили запажене резултате на Регионалном такмичењу из физике Ученици Основне школе „Пале“ освојили запажене резултате на Регионалном такмичењу из физике
Ученици Основне школе „Пале“ прикупили 4.000 килограма пластике Ученици Основне школе „Пале“ прикупили 4.000 килограма пластике
Ученици ОШ „Пале“ учествовали на манифестацији „Европско село“ у Словенији (ФОТО) Ученици ОШ „Пале“ учествовали на манифестацији „Европско село“ у Словенији (ФОТО)
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    12h 5m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    12h 22m
    2
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    7h 2m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    11h 27m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    12h 58m
    5