U protekle četiri godine realizovan niz važnih projekata u OŠ "Pale"

23.08.2021. 19:57
0
IZVOR: Katera

U protekle četiri godine evidentno je da je mnogo toga pozitivnog učinjeno za unapređenje kvaliteta nastave, ali i na poboljšanju uslova za boravak i nesmetan nastavni proces učenika Osnovne škole "Pale", a sve zahvaljujući kvalitetnom kadru u upravi škole.

Direktor škole Aleksandar Rajić je u razgovoru za portal Katera rekao da ništa od učinjenog u protekle četiri godine njegovog mandata ne bi bilo da nije imao sjajan tim ljudi, sa kojima je realizovao veliki broj važnih projekata u OŠ "Pale".

- Prije četiri godine smo krenuli, najprije sa važnim projektima poput unutrašnje i vanjske sanacije zgrade škole i prvi zadatak nam je bio prikupiti novac za unutrašnje radove na krečenju prostorija i učionica škole, prvi put nakon mnogo godina. Nakon što smo skupili novac, pokrenuli smo priču oko nabavke novog školskog namještaja i opremanja učionica - kaže Rajić.

Rajić ističe da su kasnije, uz pomoć stručnog tima i pisanja i apliciranja za razne projekte, učinili školu onakvu kakva je danas.

- Danas u svim učionicama imamo po dvije table, od toga jedna je magnetna, koja je daleko čistija, vidljivost za djecu je bolja, kao i njeno održavanje, dok su nastavnici zadovoljni i rado su je prihvatili - kaže Rajić.

Dodaje da su na godinu dana do početka pandemije izazvane virusom korona i uvođenjem specifičnih mjera za boravak djece u zatvorenom prostoru, počeli sa izvođenjem kabinetske nastave u školi.

- Kabinetska nastava je sama po sebi najbolji oblik održavanja nastave u školi, prvenstveno, jer u kabinetu svaki nastavnik kreira prostor za sebe, svi instrumenti potrebni za izvođenje nastave i didaktička oprema se nalaze na jednom mjestu i proces nastave je time lakši - kaže Rajić.

Međutim, korona je učinila svoje protekle godine i djecu je udaljila od kabinetske nastave.

Slika

Foto: Katera

U narednom periodu, Rajić kaže, da će biti dosta promjena u nastavnom planu i programu, što će zahtijevati dodatno informatičko opremanje škole.

- Sada imamo sedam učionica koje su informatički opremljene, u njima imamo i projektore i računare, ali to nije dovoljno i namjeravamo da informatičku opremu obezbijedimo i za preostale učionice - kaže Rajić.

Od naredne školske godine pred osnovcima, učenicima drugog, trećeg, četvrtog i petog razreda će se naći novi predmet, a to je digitalni svijet.

- Imamo četiri učionice iz projekta "Dositej" sa po 25 računara, te uključujućih ovih sedam informatički opremljenih, koje, takođe, mogu poslužiti učiteljicama za potrebe izvođenja nastave u novom predmetu - dodaje Rajić.

Jedan od finansijski najvećih i najzahtjevnijih projekata koje je uprava OŠ "Pale" realizovala u protekle četiri godine jeste projekat energetske efikasnosti, odnosno utopljavanja zgrade škole, što je uključivalo postavljanje nove fasade i zamjenu vanjske stolarije i krovnog pokrivača.

- Projekat je finansirala Evropska unija uz pomoć tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i opštine Pale, u vrijednosti od oko 200.000 KM - rekao je Rajić i dodaje da su realizacijom navedenog projekta značajno uštedili novac i energiju tokom zimskog perioda.

U narednom periodu na upravi škole je da realizuje eko projekat uštede električne energije, zamjenom kompletne unutrašnje rasvjete novim led sijalicama, čime će znatno uštediti novac, ali i postavljanjem "pametnih" česmi u toaletima za štednju potrošnje vode.

- U proteklom periodu smo značajno unaprijedili boravak djece u školi, pet toaleta je u potpunosti renovirano, zamijenjen je vodovodni sistem, postavljene nove pločice, te nam je za naredni period ostala rekonstrukcija još jednog toaleta - dodaje Rajić.

Škola je u potpunosti prilagođena osobama sa invaliditetom, te je paljanska škola jedina osnovna škola u čitavoj Republici Srpskoj koja posjeduje lift.

- Sva djeca su uključena u proces nastave i svakodnevni život, što jako doprinosi socijalizaciji djece sa poteškoćama u razvoju i razvoju njihove ličnosti, oni nesmetano mogu da pohađaju nastavu u našoj školi, a veliko olakšanje nam predstavlja to što jedini u Srpskoj, među osnovnim školama, imamo lift, te tako oni kojima je neophodan mogu da se kreću po čitavoj školi i na svim spratovima - dodaje Rajić.

On kaže da je produženi boravak djece novina u OŠ "Pale", koja traje u protekle tri godine i tu uslugu će OŠ "Pale" u narednoj školskoj godini pružiti za 120 djece iz prvog, drugog i trećeg razreda, koji će biti smješteni u tri prostorije.

Jedan od nedovršenih projekata ostaje izgradnja nove fiskulturne sale za potrebe nastavnog procesa iz fizičke kulture, a Rajić kaže da projekat izgradnje koči nedostatak finansijskih sredstava.

Rajić ističe da svake godine aplicira za razne projekte i na taj način pokušava iznaći novčana sredstava za realizaciju projekta izgradnje nove sale, te izražava nadu da će do toga u skorije vrijeme doći.

Dodaje da je izgradnja nove fiskulturne sale skup projekat, a najviše novca se odnosi na unutrašnje opremanje, postavljanje adekvatne podne površine, nabavku neophodnih fiskulturnih rekvizita i opreme.

Osnovna škola "Pale" je među rijetkim školama koja ima sopstvenu meteorološku stanicu, koja se nalazi u školskom dvorištu.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Ciju-džicu klub „Jahorina“ i OŠ „Pale“ nastavljaju saradnju Ciju-džicu klub „Jahorina“ i OŠ „Pale“ nastavljaju saradnju
Edukativno predavanje za najmlađe učenike OŠ "Pale" (FOTO) Edukativno predavanje za najmlađe učenike OŠ "Pale" (FOTO)
Učenici Osnovne škole „Pale“ osvojili zapažene rezultate na Regionalnom takmičenju iz fizike Učenici Osnovne škole „Pale“ osvojili zapažene rezultate na Regionalnom takmičenju iz fizike
Najčitanije
  • PU Istočno Sarajevo: Uhapšen muškarac zbog osnova sumnje da je mučio i ubio psa
    23h 7m
    6
  • Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džamiju (FOTO/VIDEO)
    19h 25m
    17
  • Foča: Vozilo sletjelo u korito Drine, vozač teško povrijeđen
    19h 12m
    0
  • Sokočanin vrijeđao i prijetio maloljetniku, drugo lice ga pokušalo fizički napasti
    22h 34m
    2
  • Trebević postaje centar medicinskog turizma
    13h 22m
    0