У протекле три године у Српској смртно страдало 30 радника

28.04.2020. 10:56
0
ИЗВОР: Fena

У посљедње три године у Републици Српској (РС) је смртно страдало 30 радника, упозорили су данас из Савез синдиката. Само у прошлој години била је 91 тежа повреда на раду и осам смртних случајева.

Из Синдиката наглашавају да већ дуже вријеме указују на чињеницу да постоје бројни послодавци који само привидно обезбјеђују заштиту на раду с циљем поштовања законских прописа и избјегавања евентуалних казни, а не ради стварне заштите здравља радника и сигурности на раду.

– Улагање у здраве радне услове и адекватну заштиту на раду није трошак, већ најбоља инвестиција – наводи се у саопштењу из Савеза синдиката у поводу Свјетског дана безбједности и здравља на раду.

Истичу да је у садашњим условима пандемије корона вируса најбитније да се сачувају животи и здравље радника.

Стога апелирају на послодавце на досљедну примјену Закона о заштити на раду, као и одлука надлежних републичких и локалних органа власти и институција.

– Наше активности у будућем периоду биће усмјерене како би се у РС усвојила стратегија безбједности и здравља на раду која је потребна за све раднике. Тим документом би се јасно дефинисали правци дјеловања у овој области, а све с циљем очувања здравља радника и мањег броја смртних повреда на раду – истакли су из Савеза синдиката РС.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Језива несрећа: Погинули моториста и жена, дијете (3) тешко повријеђено Језива несрећа: Погинули моториста и жена, дијете (3) тешко повријеђено
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 40m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    20h 54m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    19h 1m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    17h 49m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 16m
    0