У протеклих годину дана у болници "Србија" рођено 15 "мрвица"

14.11.2020. 13:12
0
ИЗВОР: СРНА

У Болници "Србија" у Источном Сарајеву у протеклих годину обављено је 12 пријевремених порођаја и рођено је 15 "мрвица", а било је и пет транспорта за Бањалуку, јер се радило о трудницама у ризику, изјавила је Срни новоизабрани предсједник Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској Милева Мировић Танић.

Танићева је истакла да се ове године Међународни дан пријевремено рођене дјеце, 17. новембар, обиљежава у више општина и градова Републике Српске, па ће осим традиционалног окупљања у Бањалуци, Градишци и Источном Сарајеву бити обиљежен и у Билећи, Требињу и Лакташима.

-У Источном Новом Сарајеву ће у 13.00 часова на Тргу Републике Србије бити пуштени љубичасти балони за све `Мрвице` које нису добиле битку. Након тога, у 13.30 часова у Дјечијој библиотеци предвиђена је промоција сликовнице `Чудесни мали хероји`, уз поштовање свих епидемиолошких мјера - рекла је Танићева.

Она је додала да ће сликовницу представити двије "Мрвице" из Источног Сарајева, Селена Марија и Вук Богдан Брајовић.

-Сликовница је настала из идеје Управног одбора Удружења, а у оквиру пројекта `Чаробни мрвичасти свијет`. Текст је писала Јелена Глишић, Викторова мама, која га је родила у 25. недјељи гестације са само 770 грама. Виктор, заједно са својим мрвичастим другарима је био инспирација за настанак ове сликовнице. Промоцију сликовнице радимо под слоганом `Подржимо дјетињство` - истакла је Танићева.

Према њеним ријечима, у оквиру обиљежавања 17. новембра љубичастом свјетлошћу биће обасјана зграда Предшколске установе "Патријарх Павле" и једна фонтана у општини Источно Ново Сарајево.

Танићева је додала да ће због тренутне епидемиолошке ситуације ове године "Љубичасти новембар" бити обиљежен на мало другачији начин, али креативност тима "Мрвица" није изостао, па су дружења морали свести на минимум.

Подружница у Источном Сарајеву броји 35 званичних чланова и све је више заинтересованих за рад Удружења. Удружење има потписан уговор са Матичном библиотеком Источно Сарајево тако да за све активности могу да користе њихове, као и просторије Дјечије библиотеке, а Танићева је захвалила и директору Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву Данијели Мрда, са којом има потписан уговор о коришћењу сензорне собе и просторија школе, као и општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа за подршку.

Танићева је подсјетила да је Удружење раније покренуло иницијативу за допуну Закона о раду да би мајкама било продужено породиљско одсуство и дата могућност да се све контроле, физикалне терапије и све потребно за здравље дјеце обави у њиховом присуству и правовремено, те очекују да доћи до измјене.

-Захвална сам свим представницима политичких партија у Народној скупштини Републике Српске који су подржали ову нашу иницијативу - истакла је Танићева и додала и да су Министарству управе и локалне самоуправе упутили захтјев за додјелу статуса удружења од значаја за Републику Српску.

Танићева додаје да су мајке у првим данима бебиног живота препуштене саме себи и да су препуне страха те су као први пројекат покренули психолошку подршку за њих.

Она је навела да их сви заинтересовани могу да, између осталог, контактирају путем "Фејсбук" групе Мрвице-Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској и мејла nasemrvice@.gmail.com

Коментари 0
Повезане вијести
Од мрвица до хероина (ФОТО) Од мрвица до хероина (ФОТО)
Болница „Србија“ сутра обиљежава крсну славу Свети Козма и Дамјан Болница „Србија“ сутра обиљежава крсну славу Свети Козма и Дамјан
Од 14. новембра дозвољене посјете у Болници „Србија“ Од 14. новембра дозвољене посјете у Болници „Србија“
Најчитаније
 • У пуцњави у Источном Новом Сарајеву рањена једна особа
  23h 49m
  4
 • Преминуо Веселин Пукета
  3h 5m
  1
 • Ученик, који је измакао столицу професорици, покушао да се убије
  4h 9m
  0
 • Оштећења на аутобусу нису од ватреног оружја
  19h 24m
  0
 • Осумњичени за брутално убиство младића предат Тужилаштву
  19h 43m
  1