У првој половини октобра значајан пораст броја пожара на отвореном

14.10.2023. 22:02
0
ИЗВОР: srna.rs

Број пожара на отвореном и грађевинским објектима у Србији ове године знатно је мањи него претходне, али је у првих 14 дана октобра забиљежен значајан пораст и зато је покренута акција појачане контроле паљења стрњика, рекао је вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Лука Чаушић.

Чаушић је навео да су ове године била 16.673 пожара, а прошле 21.127 укупно, објављено је на сајту Владе Србије.

- У погледу пожара на отвореном ове године је регистровано 9.888, а прошле 13.803 - прецизирао је Чаушић, који је са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Јеленом Танасковић обишао данас екипе два министарства које су на подручју Сремског управног округа спроводиле акцију појачане контроле паљења стрњика.

Он је навео да је лани на подручју Сремског управног округа у октобру било 10 пожара на отвореном, а за првих 14 дана овог мјесеца 226.

- На територији целе Србије прошле године у октобру био је 171 пожар, а ове године током овог месеца 1.283 и управо смо зато данас са колегама из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде покренули акцију појачане контроле паљења стрњике - указао је Чаушић.

Танасковићева је нагласила да је у току данашњег дана, за неколико часова, написано 49 пријава.

- Акценат ове контроле није на репресији већ на подизању свести грађана о опасностима паљења стрњика на отвореном. Овакве акције биће спроведене у целој Србији и циљ им је да се заустави овакав начин паљења стрњика - рекла је Танасковићева.

Она је апеловала на пољопривреднике да постоје начини који су бољи и ефикаснији и нису финансијски скупљи, те упозорила да они који су добили прекршајну пријаву по овом основу неће имати три године право на субвенције.

Чаушић и Танасковићева су апеловали на грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном, да не ложе ватру у шуми и на њеним ободима јер тиме могу изазвати пожаре који могу угрозити животе људи и њихове имовине.

У акцији су учествовале 53 екипе са 150 учесника, 55 возила и двије беспилотне летјелице.

Коментари 0
Повезане вијести
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    19h 29m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    20h 40m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    22h 6m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    22h 11m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    21h 39m
    0