U prvoj polovini oktobra značajan porast broja požara na otvorenom

14.10.2023. 22:02
0
IZVOR: srna.rs

Broj požara na otvorenom i građevinskim objektima u Srbiji ove godine znatno je manji nego prethodne, ali je u prvih 14 dana oktobra zabilježen značajan porast i zato je pokrenuta akcija pojačane kontrole paljenja strnjika, rekao je vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Luka Čaušić.

Čaušić je naveo da su ove godine bila 16.673 požara, a prošle 21.127 ukupno, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

- U pogledu požara na otvorenom ove godine je registrovano 9.888, a prošle 13.803 - precizirao je Čaušić, koji je sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelenom Tanasković obišao danas ekipe dva ministarstva koje su na području Sremskog upravnog okruga sprovodile akciju pojačane kontrole paljenja strnjika.

On je naveo da je lani na području Sremskog upravnog okruga u oktobru bilo 10 požara na otvorenom, a za prvih 14 dana ovog mjeseca 226.

- Na teritoriji cele Srbije prošle godine u oktobru bio je 171 požar, a ove godine tokom ovog meseca 1.283 i upravo smo zato danas sa kolegama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenuli akciju pojačane kontrole paljenja strnjike - ukazao je Čaušić.

Tanaskovićeva je naglasila da je u toku današnjeg dana, za nekoliko časova, napisano 49 prijava.

- Akcenat ove kontrole nije na represiji već na podizanju svesti građana o opasnostima paljenja strnjika na otvorenom. Ovakve akcije biće sprovedene u celoj Srbiji i cilj im je da se zaustavi ovakav način paljenja strnjika - rekla je Tanaskovićeva.

Ona je apelovala na poljoprivrednike da postoje načini koji su bolji i efikasniji i nisu finansijski skuplji, te upozorila da oni koji su dobili prekršajnu prijavu po ovom osnovu neće imati tri godine pravo na subvencije.

Čaušić i Tanaskovićeva su apelovali na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom, da ne lože vatru u šumi i na njenim obodima jer time mogu izazvati požare koji mogu ugroziti živote ljudi i njihove imovine.

U akciji su učestvovale 53 ekipe sa 150 učesnika, 55 vozila i dvije bespilotne letjelice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dala ime po djevojci sa čijom jetrom živi: Ne zaboravlja Sofiju koja joj je produžila život Dala ime po djevojci sa čijom jetrom živi: Ne zaboravlja Sofiju koja joj je produžila život
Srbija i Albanija žele zajedničku organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu! Srbija i Albanija žele zajedničku organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu!
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Najčitanije
  • Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
    20h 36m
    19
  • INTERVJU: Vojislav Vojo Čarkić – Legendarni prota Vojo
    20h 16m
    1
  • Privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    23h 39m
    0
  • Sastanak o uređenju i održavanju groblja “Crkvice”
    21h 33m
    0
  • Proslavljena slava Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    22h 47m
    0