У Републици Српској 14 новозаражених

19.05.2020. 09:53
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У посљедња 24 сата у Републици Српској потврђено је 14 нових случајева вируса корона, од чега су пет медицински радници. Укупно је тестирано 328 узорака.

Ради се о осам мушкарца и шест жена. Три мушкарца су средње животне доби, три млађе и два старије животне доби, а четири женске особе су млађе животне доби и двије старије. 

Од укупног броја новозаражених, пет особа је из Бањалуке, пет из Приједора и по једна особа је из Кнежева, Котор Вароши, Козарске Дубице и Теслића.

"Једанаест особа је имало контакт са претходно потврђеним случајевима, док три особе нису могле да наведу јасну епидемиолошку везу са позитивним лицем. Три особе су хоспитализоване, док ће остали бити у изолацији у складу са дефинисаним процедурама", навели су у Министарству здравља РС.

Из Министарства су додали да је на вирус корона позитивно и пет медицинских сестара и техничара из болнице у Приједору.

"У посљедња 24 сата тестирано је 18 здравствених радника из Градишке, Приједора и Добоја, а нови вирус корона потврђен је код пет медицинских сестара и техничара из Болнице у Приједору. Ријеч је о особама које су биле у контакту са здравственим радником код којег је раније потврђен тест на нови вирус корона и који се у складу са процедуром од тада налазе у изолацији. Тестирани су и сви остали радници са овог одјела Болнице у Приједору који су негативни. Такође, тестирано је и девет васпитача из дјечијег вртића из Српца и ови налази су негативни", наводе у Министарству.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.292 случаја вируса корона, а укупно су преминуле 93 особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона. Од почетка епидемије опоравило се 658 особа.

Тестирано је укупно 22.006 особа, а тренутно се у Универзитетском клиничком центру Републике Српске лијечи 81 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу ЦОВИД-19 хоспитализовано је 35 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији девет пацијената.

"Код три пацијента здравствено стање захтијева респираторну подршку, један пацијент је на неинванзивном моду механичке вентилације, а један пацијент има подршку кисеоничке маске. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је 13 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 19 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом", кажу у Министарству.

У Болници "Свети Апостол Лука" у Добоју збринуто је 53 пацијента са ЦОВИД-19 обољењем, у Општој болници Требиње 14 пацијената, у Болници "Доктор Младен Стојановић" у Приједору 17 пацијената и у Универзитетској болници у Фочи  четири пацијента, и у Болници у Градишци је пет пацијената.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме ЦОВИД-а 19, у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци смјештене су 142 особе, 17 особа је у Студентском дому у Требињу, двије особе су у Дому ученика у Бијељини и 24 особе су у Дому ученика у Добоју.

У објектима за изолацију у Зворнику, Источном Сарајеву, Палама и Фочи нема смјештених особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 4.982 особе, а надзор је завршен код 28.565 особа. 

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    9h 30m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    9h 35m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    10h 27m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    22h 57m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    10h 41m
    0