У Сарајеву све више очева присутно на породу

21.08.2019. 10:52
0
ИЗВОР: Srpska.info

Истина је да је пород прилично трауматичан чин, но женама присуство партнера даје безбједност и смирује их.

Због тога је пожељно да мушкарци не искључе унапријед могућност присуства на породу.

– Битно је да се унапријед едукују и да оду на трудничко предавање тако да буду припремљени на оно што их у рађаоници чека – савјетује prim.mr.sci.med.dr. Аида Ђурђевић, шеф Одјељења за гинекологију и акушерство Опште болнице “Прим. др. Абдулах Накаш”.

– Ми смо болница која одавно сугерише будућим очевима да буду уз своју партнерку, још приликом доласка пацијенткиње на гинеколошки кабинет, док су још прегледи током трудноће. Већ тада им указујемо какве су припреме и шта да очекују. Јако се залажемо да им скренемо пажњу да би добро било да супруг присуствује породу, јер сматрамо да је то један темељ здравог родитељства – говори за Радио Сарајево Ђурђевићева.

Једини услов да отац присуствује породу, како истиче докторка, јесте да морају урадити брисеве грла и носа.

– Чињеница је да у односу на претходне године повећан број партнера који имају жељу да буду подршка својим супругама. Свакодневно су присутни на породима. Раније није била појава да долазе са својим супругама нити на гинеколошке прегледе, док у посљедње вријеме свака друга трудница изрази жељу да њихови партнери присуствују породу – објаснила је она.

Присутност оца на породу је од великог значења већини породиља, може укључивати емоционалну подршку, осигурање удобности, информисање и заступање породиље.

– Као што сам већ рекла, то је темељ неког здравог родитељства – да буду све вријеме трудноће укључени, да буду уз своје супруге или партнерке, чак и психофизичка припрема се препоручује, ако нема некаквих контраиндикација с наше стране. Али, углавном нема те и сами препоручујемо да партнер или супруг буде присутан на едукацијама – од самог учења технике за дисање у порођајној сали, вјерујте да и сами очеви доста помажу – истакнула је докторка Ђорђевић.

Једно је сигурно, заједничко прижељкивање порода, тог великог догађаја, ствара дефинитивно једну нову блискост.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    8h 59m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    8h 15m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    5h 31m
    3
  • Данас Марковдан
    12h 41m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    3h 53m
    0