У Словенији сутра парламентарни избори

23.04.2022. 20:04
0
ИЗВОР: tanjug.rs

У Словенији ће сутра бити одржани парламентарни избори, на којима готово 1,7 милиона бирача одлучује између политике, коју је посљедње двиjе године водио актуелни премијер Јанез Јанша, и алтернативе коју обећава менаџер Роберт Голоб.

"Мртву трку" воде Словеначка демократска странка (СДС) Јанеза Јанше, који настоји да осигура четври мандат, и Покрет слобода коју је прије избора формирао Роберт Голоб (55), истакнути менаџер који је годинама водио велико државно енергетско предузеће ГЕН.

Изборна тишина трајаће до затварања бирачких мјеста сутра увече у 19 сати, а према анкети листова Дневник и Вечер објављених у сриједу, Покрет слобода има 26,3, а Јаншин СДС 25,5 одсто подршке.

Неизвјесна је и трка за трећу најјачу странку, која се води између Љевице (8,8 одсто) и социјалдемократа (8,6 одсто).

Цензус од четири одсто сигурно ће прећи и демохришћанска Нова Словенија (7,8 одсто), а на ивици прага су центристичка странка Повежимо Словенију (ПоС) и странке Аленке Братушек (САБ) и Маријана Шареца (ЛМС С), наводи Хина.

За улазак у парламент бори се двадесетак странака и грађанских листа, а сматра се да би за стабилну будућу владу у коалицији требало да буду најмање три или четири странке с око 55 мандата, у парламенту који броји 90 места.

- Издржали смо и направили све што је требало, на изборе идемо мирно, а за гласове ћемо се борити све до затварања биралишта у недјељу - рекао је Јанша на завршној предизборној конвенцији своје Словенске демократске странке (СДС) коју води скоро 30 година.

Он је свог ривала Роберта Голоба оптужио за политички илузионизам.

Сматра га експонентом "дубоке државе" и представником привилегиране друштвене класе, а у кампањи је више пута истицао Голобову енормно високу менаџерску плату и његову наводну повезаност с бившим предсједником Миланом Кучаном, којег Јанша сматра оцем словеначке љевице.

Са друге стране, Голоб, који је у политику са својом странком Покрет Слобода ушао тек почетком године, наводи да му је циљ стварање стабилне владе либералног центра и љевице која би државом владала два мандата и спровела потребне промјене, при чему у потпуности одбија могућност коалиције са Јаншином странком.

- Људи морају сами да одлуче желе ли да живе у полицијској држави коју је под маском борбе против пандемије увела садашња влада. У недјељу се не гласа против Јанше него против полицијске државе - навео је Голоб у кампањи.


Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО) Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО)
Струја у Српској би могла да поскупи након пресуде у корист словеначке електропривреде? Струја у Српској би могла да поскупи након пресуде у корист словеначке електропривреде?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    12h 26m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 22m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    11h 26m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    8h 19m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    10h 16m
    0