У Сокоцу обиљежен Дан романијских бригада

21.05.2021. 12:44
0
ИЗВОР: оpstinasokolac.net

У Сокоцу је данас обиљежено двадесет девет година од формирања Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване бригаде, кроз које је током Одбрамбено – отаџбинског рата прошло преко 15.000 бораца, а више од 1.000 њих је у темеље Републике Српске уградило оно највриједније – своје животе.

Тим поводом служен је помен, а делегације Борачке организације општине Соколац и локалне управе, у присуству демобилисаних бораца и чланова погинулих, положиле су вијенце на Централни споменик погинулим борцима.

Ненад Топалић, борац прве категорије Илијашке бригаде учествовао је у рату заједно са сином Новицом који је погинуо.

- У знак сјећања на мог сина и његове саборце, сваке године присуствујем обиљежавању Дана романијских бригада. Настањен сам овдје у Сокоцу, а живим од примања, која ми припадају као учеснику рата и оцу погинулог борца – казао је Топалић.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац и Одбора борачких организације Сарајевско – романијске регије Жељко Лалић изразио је жаљење што се, због епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, скромније обиљежава овај дан.

- Без обзира на то, имамо обавезу да и даље његујемо традицију, сјећамо се свих 24.000 погинулих бораца Војске Републике Српске и радимо на побољшању статуса борачких популација. Животни услови свих категорија, породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, а посебно демобилисаних бораца јако су лоши. Нажалост, велики је број оних који живе на рубу егзистенције. Ипак, општина Соколац једна је од ријетких локалних заједница у Српској, која води рачуна о борцима и на коју би требало и остале да се угледају – казао је Лалић.

Начелник Сокоца Милован Бјелица честитао је борцима Дан романијских бригада, те исказао захвалност и поштовање онима који нису међу живима.

- Нажалост и данас се доносе неправедне одлуке према ствараоцима Републике Српске. Суди се само једној страни и наши људи труну по свјетским затворским ћелијама у којекаквим условима. Ми, као локална заједница, aктивно учествујемо у рјешавању проблема Борачке организације и то ћемо и даље чинити – поручио је Бјелица.

Прва романијска пјешадијска бригада проистекла је из 216. брдске са командом на Хан Пијеску и била је ангажована на ратиштима бивше Југославије до избијања рата 1992. у БиХ. Одликована је Медаљом Петра Мркоњића.

Друга романијска моторизована бригада основана је 21. маја 1992. на Сокоцу и тај дан се обиљежава као Дан романијских бригада, које су прошле сва ратишта у минулом отаџбинском рату. Одликлована је Орденом Немањића.

Коментари 0
Повезане вијести
На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника
Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија О...
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 43m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    10h 7m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    8h 22m
    12
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    1h 41m
    4
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    10h 1m
    0