U Sokocu obilježen Dan romanijskih brigada

21.05.2021. 12:44
0
IZVOR: opstinasokolac.net

U Sokocu je danas obilježeno dvadeset devet godina od formiranja Prve romanijske pješadijske i Druge romanijske motorizovane brigade, kroz koje je tokom Odbrambeno – otadžbinskog rata prošlo preko 15.000 boraca, a više od 1.000 njih je u temelje Republike Srpske ugradilo ono najvrijednije – svoje živote.

Tim povodom služen je pomen, a delegacije Boračke organizacije opštine Sokolac i lokalne uprave, u prisustvu demobilisanih boraca i članova poginulih, položile su vijence na Centralni spomenik poginulim borcima.

Nenad Topalić, borac prve kategorije Ilijaške brigade učestvovao je u ratu zajedno sa sinom Novicom koji je poginuo.

- U znak sjećanja na mog sina i njegove saborce, svake godine prisustvujem obilježavanju Dana romanijskih brigada. Nastanjen sam ovdje u Sokocu, a živim od primanja, koja mi pripadaju kao učesniku rata i ocu poginulog borca – kazao je Topalić.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije opštine Sokolac i Odbora boračkih organizacije Sarajevsko – romanijske regije Željko Lalić izrazio je žaljenje što se, zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona, skromnije obilježava ovaj dan.

- Bez obzira na to, imamo obavezu da i dalje njegujemo tradiciju, sjećamo se svih 24.000 poginulih boraca Vojske Republike Srpske i radimo na poboljšanju statusa boračkih populacija. Životni uslovi svih kategorija, porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, a posebno demobilisanih boraca jako su loši. Nažalost, veliki je broj onih koji žive na rubu egzistencije. Ipak, opština Sokolac jedna je od rijetkih lokalnih zajednica u Srpskoj, koja vodi računa o borcima i na koju bi trebalo i ostale da se ugledaju – kazao je Lalić.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica čestitao je borcima Dan romanijskih brigada, te iskazao zahvalnost i poštovanje onima koji nisu među živima.

- Nažalost i danas se donose nepravedne odluke prema stvaraocima Republike Srpske. Sudi se samo jednoj strani i naši ljudi trunu po svjetskim zatvorskim ćelijama u kojekakvim uslovima. Mi, kao lokalna zajednica, aktivno učestvujemo u rješavanju problema Boračke organizacije i to ćemo i dalje činiti – poručio je Bjelica.

Prva romanijska pješadijska brigada proistekla je iz 216. brdske sa komandom na Han Pijesku i bila je angažovana na ratištima bivše Jugoslavije do izbijanja rata 1992. u BiH. Odlikovana je Medaljom Petra Mrkonjića.

Druga romanijska motorizovana brigada osnovana je 21. maja 1992. na Sokocu i taj dan se obilježava kao Dan romanijskih brigada, koje su prošle sva ratišta u minulom otadžbinskom ratu. Odliklovana je Ordenom Nemanjića.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog
Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika
Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    21h 22m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    20h 53m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    17h 9m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    21h 16m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    13h 4m
    2