У Сокоцу обиљежен „Златни септембар“ - мјесец подршке дјеци обољелој од рака (ФОТО)

09.09.2023. 19:42
0
ИЗВОР: katera.news

На седми рођендан Родитељске куће „Искра“, јуче је, по први пут у Источном Сарајеву, у општини Соколац обиљежен „Златни септембар“ - мјесец подршке дјеци обољелој од рака.

У организацији Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“, на платоу код градске фонтане подијељен је промотивни материјал  златне траке и златни балони, чиме су чланови удружења послали поруку подршке малишанима и њиховим родитељима.

Члан удружења „Искра“ Јелена Петровић из Сокоца објаснила је да Златни септембар представља глобалну кампању подизања свијести о раку код дјеце и адолесцената, као и проблемима с којима се сусрећу да би јавност боље разумјела болест, а обољелу дјецу лишила тежине предрасуда.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Уступљене фотографије

Она истиче да је проценат освјештених суграђана, али и свих других, јако мали, али и упознала јавност да у склопу Удружења постоји родитељска кућа „Искра“ која је отворена прије седам година у оквиру Универзитетског клиничког центра у Бања Луци.

Од тада је, како каже Петровић, била дом за више од 180 породица, а у њој између терапија бораве дјеца која боре своју битку далеко од својих кућа са родитељима и сама улога је да се осјећају да су на свом.

Ту је, како додаје, и тим људи за подршку, а одвијају се и  радионице да би се лакше пребродио тај период.

Према незваничним подацима годишње на подручју Републике Српске од малигних болести оболи око 50 дјеце узраста до 18 година, а борба коју пролазе обољели малишани, али и њихове породице, је тешка и дуга.

Златна трака је симбол подршке дјеци обољелој од рака и њиховим родитељима. А златна боја, боја снаге, храбрости и истрајности, симболична је боја наших малих, великих хероја.

Ниједно дијете ни родитељи не би требало да се суочавају са раком сами, зато сви који желе да подрже рад хуманих и дивних људи који су дио удружења „Искра“ могу то учинити на број жиро-рачунa: 1610000123350061.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    6h 5m
    6
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    6h 10m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    7h 2m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    19h 32m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    7h 16m
    0