У Србији скоро половина лијечених алкохоличара има до 30 година

06.11.2021. 19:42
0
ИЗВОР: СРНА

Свака друга млада особа у Србији повремено пије алкохол, свака пета се повремено опија, а редовно пије седам одсто младих, показало је истраживање Института "Батут".

Прво пијанство се обично доживљава у 13. години, а најкасније у 20. Према истраживању, скоро половина лијечених алкохоличара у Београду има до 30 година.

Први знаци зависности од алкохола у просјеку се појављују у 21. години, а млади на лијечење одлазе између 25. и 27. године, објавио је Спутњик.

Психијатар и психотерапеут Ивица Младеновић појаснио је да се први проблеми с алкохолом међу младима јављају због хипертолеранције према пијењу алкохола у Србији, доступности пића, иако је забрањено да се продаје малољетницима и зато што чланови породице обично пију често.

Младеновић је указао и на то да мушкарци упадају у канџе алкохолизма спорије, али раније од жена, које почињу да пију када схвате да су, можда јурећи каријеру, запоставиле емотивни живот и да треба да стварају потомство, што изазива стрес.

- Жене пију због стреса и депресије не само у Србији, већ и у свету. Нажалост, све чешће. Систем вредности и овај начин живота `меље` људе. Алкохол је један од најбољих седатива, али је проблем што ствара зависност - рекао је Младеновић и додао да је пандемија вируса корона само погоршала ствари.

Посљедње истраживање Европске комисије показало је да сваки пети становник ЕУ стар од 15 до 24 године редовно и прекомјерно конзумира алкохол.

Према подацима Свјетске здравствене организације из 2018, злоупотреба алкохола проузрокује три милиона, односно 5,3 одсто смртних случајева годишње широм свијета.

Коментари 0
Повезане вијести
Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот
Србија и Албанија желе заједничку организацију Европског првенства у фудбалу! Србија и Албанија желе заједничку организацију Европског првенства у фудбалу!
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    7h 9m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    6h 49m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    10h 12m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    11h 9m
    8
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    8h 6m
    0