У Српској до сада највећи број пензијских осигураника

10.09.2019. 15:09
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

У Републици Српској је до сада забиљежен највећи број осигураника по основу пензијског осигурања; на крају првог полугодишта их има тачно 312.619.

Подаци се односе на прво полугодиште, а посљедица тога је рекордан износ уплаћених доприноса ПИО – у осам мјесеци ове године, по подацима Пореске управе РС, уплаћено је око 585,1 милиона марака.

У Фонду ПИО РС кажу да је сада однос осигураника и броја корисника права најбољи уназад 6 година и износи 1,18:1.

Осим тога, благо се повећава износ просјечног уплаћеног доприноса по запосленом, па је тако у првом полугодишту просјечан ПИО допринос износио 238 КМ. Ови подаци указују да се најмањи доприноси уплаћују за запослене у самосталним дјелатностима и приватним предузећима, у којима је просјечан ПИО допринос 147 КМ, односно 195 КМ, док у установама износи 300 КМ, а у акционарским друштвима 335 КМ.

Велика потраживања

Међутим, Фонд ПИО РС и даље има значајна потраживања за пензијско-инвалидско осигурање, која износе око 465,5 милиона марака.

– Од наведеног износа на приватни сектор се односи око 284,6 милиона КМ, а на јавни око 180,8 милиона марака. Овде се мора истаћи да је у односу на прву половину прошле године дуг за ПИО доприносе смањен за око 13,2 милиона марака – каже за Српскаинфо Тихомир Јоксимовић, портпарол Фонда ПИО РС.

Наводи да на износ дуга непосредно утиче нередовност уплате доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, а која је највише изражена у сектору здравства, код јавних здравствених установа.

– Треба напоменути да се од наведеног износа укупних дуговања, 186,4 милиона КМ односи на  предузећа у стечају или ликвидацији, гдје је вјероватноћа наплате дуга мања, док се износ дуга од 109,8 милиона КМ односи на репрограмиране обавезе. Послодавци након закљученог репрограма, углавном, редовно измирују текуће обавезе, док им је отплата главног дуга одложена односно репрограмирана на одређени временски рок – напомиње Јоксимовић.

Све више пензионера

С друге стране, повећава се и број пензионера који примају пензију из Фонда ПИО РС. Њих 264.958 примило је јулску пензију.

За исплату пензије било је потребно 93 милиона КМ у бруто износу. Просјечна пензија износи 381,63 КМ и чини 41,94 одсто просјечне плате у Републици Српској. Износ најниже пензије за стаж од 40 и више година је 391,54 КМ.

За пуни стаж осигурања од 40 година просечна пензија је 559,47 КМ. Износ највише пензије за јул у Републици Српској је  2.013,72 КМ.

Приход по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање у јулу 2019.  износио је 76,8 милиона КМ.

Разлози раста

У Пореској управи РС кажу да су приходи од укупних доприноса у 8 мјесеци премашили милијарду КМ, што представља рекордну наплату доприноса за тај период године од оснивања Пореске управе РС.

Разлози веће наплате доприноса од почетка ове године су повећање броја обвезника доприноса-запослених у РС, те повећање плата радницима у просвјети и МУП РС, али и повећање минималне плате радницима у РС, као и свакодневне активности које Пореска управа предузима.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у порасту Цијене нафте у порасту
Цијене нафте у порасту Цијене нафте у порасту
Цијена нафте у порасту Цијена нафте у порасту
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    11h 10m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    13h 29m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    13h 56m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    16h 36m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    9h 17m
    0