У Српској од почетка године 104 саобраћајне незгоде у којима су учествовали мотоциклисти

19.08.2024. 20:50
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Доласком љета и лијепог времена на путевима у Српској појављује се велики број мотоциклиста, који нажалост готово свакодневно пуне рубрике црне хронике.

Посљедњих мјесеци неколико младих живота је угашено на путевима у БиХ, а њихове породице заувијек завијене у црно.

Најновији случај десио се у 15. августа када је бајкер Ратко Пилиповић (59), звани Раша, држављанин Србије, погинуо у стравичној саобраћајној несрећи која се догодила код Сарајева. Неколико дана прије тога, мотоциклиста из Приједора погинуо је на магистралном путу Приједор – Бањалука у мјесту Горњи Орловци. Почетком августа угашен је и један млади живот у Лакташима, када је на регионалном путу Лакташи-Србац погинуо мотоциклиста Драшко Јекић (23).

Неприлагођена брзина је најчешћи фактор који доприноси настанку саобраћајних несрећа мотоциклиста са трагичним исходом исходом. Осим тога главни разлози су и претицање, а возачи који трагично заврше често немају ни заштитну опрему попут кациге.

Као још један фактор појављује се и недостатак искуства. Још један велики проблем је што други учесници саобраћаја обично не воде довољно рачуна о двоточкашима којих, од како је почело љето, на улицама има све више. Управо су мотористи најрањивија категорија учесника у саобраћају, а полиција свакодневно апелује на све возаче у придржавању саобраћајних прописа. Оно што је посебно битно, јесте ношење заштитне кациге.

Од почетка године 104 саобраћајне незгоде

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у протеклих седам мјесеци ове године евидентирало је 104 саобраћајне незгоде у којима су учествовали возачи мотоцикла, што је за 1,8 одсто више у односу на исти период 2023. године.

- У саобраћајним незгодама у којима су учествовали возачи мотоцикла у поменутом временском периоду смртно је страдало шест особа – кажу из МУП РС.

Додају и да су теже повријеђене 53 особе, док је лакше повријеђено њих 82.

Када говоримо о саобраћајним незгодама уопштено, према извјештају МУП Републике Српске, у протеклих шест мјесеци забиљежено је 5.177 саобраћајних незгода, што представља повећање од 9,2 посто у односу на исти период прошле године. Погинуло је 45 особа, док је 280 особа теже, а 1.489  лакше повријеђено.

“Ниједан више”

МУП Републике Српске организује од 19. августа до 30. септембра 2024. године јавну кампању „Ниједан више“ која је усмјерена на подизање свијести грађана о одговорном понашању у саобраћају.

- Сам мото кампање је упозорење да ове године не славимо 109 рођендана, јер смо у саобраћајним несрећама у протеклој години изгубили 109 живота, а управо вожња под утицајем алкохола и неприлагођена брзина узрок су саобраћајних несрећа са најтежим посљедицама – кажу  из МУП.

Општи циљ кампање је упозорити на све опасности и посљедице које са собом носи непоштовање саобраћајних прописа, са акцентом на побољшање стања безбједности у саобраћају.

Подаци МУП говоре да упркос бројним репресивним и превентивним мјерама, велики број грађана у саобраћају учествује под утицајем алкохола, да не користе приликом вожње безбједносни појас и управљају технички неисправним возилом што су све елементи који значајно утичу на стање безбједности у саобраћају

Само стационарним радарским системима на путевима Републике Српске у 2023. години евидентирана су 524.812 прекршаја.

Коментари 0
Повезане вијести
Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
Све више гојазних у Српској, посебно дјеце Све више гојазних у Српској, посебно дјеце
Американка се преко сира заљубила у Херцеговину Американка се преко сира заљубила у Херцеговину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    11h 43m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    16h 58m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    6h 26m
    1
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    8h 26m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    14h 44m
    0