U Srpskoj od početka godine 104 saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali motociklisti

19.08.2024. 20:50
0
IZVOR: srpskainfo.com

Dolaskom ljeta i lijepog vremena na putevima u Srpskoj pojavljuje se veliki broj motociklista, koji nažalost gotovo svakodnevno pune rubrike crne hronike.

Posljednjih mjeseci nekoliko mladih života je ugašeno na putevima u BiH, a njihove porodice zauvijek zavijene u crno.

Najnoviji slučaj desio se u 15. avgusta kada je bajker Ratko Pilipović (59), zvani Raša, državljanin Srbije, poginuo u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila kod Sarajeva. Nekoliko dana prije toga, motociklista iz Prijedora poginuo je na magistralnom putu Prijedor – Banjaluka u mjestu Gornji Orlovci. Početkom avgusta ugašen je i jedan mladi život u Laktašima, kada je na regionalnom putu Laktaši-Srbac poginuo motociklista Draško Jekić (23).

Neprilagođena brzina je najčešći faktor koji doprinosi nastanku saobraćajnih nesreća motociklista sa tragičnim ishodom ishodom. Osim toga glavni razlozi su i preticanje, a vozači koji tragično završe često nemaju ni zaštitnu opremu poput kacige.

Kao još jedan faktor pojavljuje se i nedostatak iskustva. Još jedan veliki problem je što drugi učesnici saobraćaja obično ne vode dovoljno računa o dvotočkašima kojih, od kako je počelo ljeto, na ulicama ima sve više. Upravo su motoristi najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju, a policija svakodnevno apeluje na sve vozače u pridržavanju saobraćajnih propisa. Ono što je posebno bitno, jeste nošenje zaštitne kacige.

Od početka godine 104 saobraćajne nezgode

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u proteklih sedam mjeseci ove godine evidentiralo je 104 saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali vozači motocikla, što je za 1,8 odsto više u odnosu na isti period 2023. godine.

- U saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali vozači motocikla u pomenutom vremenskom periodu smrtno je stradalo šest osoba – kažu iz MUP RS.

Dodaju i da su teže povrijeđene 53 osobe, dok je lakše povrijeđeno njih 82.

Kada govorimo o saobraćajnim nezgodama uopšteno, prema izvještaju MUP Republike Srpske, u proteklih šest mjeseci zabilježeno je 5.177 saobraćajnih nezgoda, što predstavlja povećanje od 9,2 posto u odnosu na isti period prošle godine. Poginulo je 45 osoba, dok je 280 osoba teže, a 1.489  lakše povrijeđeno.

“Nijedan više”

MUP Republike Srpske organizuje od 19. avgusta do 30. septembra 2024. godine javnu kampanju „Nijedan više“ koja je usmjerena na podizanje svijesti građana o odgovornom ponašanju u saobraćaju.

- Sam moto kampanje je upozorenje da ove godine ne slavimo 109 rođendana, jer smo u saobraćajnim nesrećama u protekloj godini izgubili 109 života, a upravo vožnja pod uticajem alkohola i neprilagođena brzina uzrok su saobraćajnih nesreća sa najtežim posljedicama – kažu  iz MUP.

Opšti cilj kampanje je upozoriti na sve opasnosti i posljedice koje sa sobom nosi nepoštovanje saobraćajnih propisa, sa akcentom na poboljšanje stanja bezbjednosti u saobraćaju.

Podaci MUP govore da uprkos brojnim represivnim i preventivnim mjerama, veliki broj građana u saobraćaju učestvuje pod uticajem alkohola, da ne koriste prilikom vožnje bezbjednosni pojas i upravljaju tehnički neispravnim vozilom što su sve elementi koji značajno utiču na stanje bezbjednosti u saobraćaju

Samo stacionarnim radarskim sistemima na putevima Republike Srpske u 2023. godini evidentirana su 524.812 prekršaja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi
Natočio gorivo na pumpi i pobjegao Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 56m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 47m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 34m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    9h 0m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 42m
    0