У Српској све више младих људи који дарују крв

16.04.2024. 08:54
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Тренутне залихе крви у Републици Српској су на задовољавајућем нивоу, а за то су заслужни добровољни даваоци крви (ДДК), којих је све више.

Према ријечима саговорника Независних новина, у посљедње вријеме млади се више одлучују да овим скромним чином неком спасу живот.

Како наводе из Завода за трансфузијску медицину Републике Српске, тренутне залихе крви су задовољавајуће захваљујући многобројним акцијама добровољног давања крви које су одржане у претходном периоду.

Међутим, како наводе, треба напоменути да нам предстоји љетни период када су залихе крви традиционално смањене, тако да су нам добровољни даваоци крви увијек добродошли.

– Како залихе крви зависе од појединачних пацијената у болницама и њихових потреба, тешко је у датом тренутку дефинисати која крвна група је тренутно најпотребнија. У принципу, крвна група А Rh (Д) позитивна, као најчешћа крвна група у нашој популацији, уједно је и крвна група најчешће захтијевана од стране клиничких љекара – наводе из Завода.

Како додају, све трансфузиолошке службе широм свијета имају смањене залихе крви током љета и појединих зимских мјесеци.

– Ово се дешава јер се љети одазива мањи број добровољних давалаца крви због годишњих одмора и љетних распуста, а с друге стране, учесталије су саобраћајне несреће. Самим тим, потреба за крвљу је повећана, а прикупља се мањи број јединица крви – наводе из Завода.

Како додају, почетком прољећа и почетком јесени организује се велики број акција са ученицима средњих школа, одржавају се традиционалне акције са припадницима МУП и Полицијске академије, акције са разним активима ДДК, Црвеног крста, па се може рећи да тада има и највише залиха крви.

Из Савеза друштава добровољних давалаца крви Републике Српске истичу да је највише добровољних давалаца крви средње доби, односно средње категорије становништва.

– У посљедње вријеме добровољним даваоцима се прикључује доста младих, нарочито женске популације, и то нас заиста радује – изјавили су они.

Како додају, потребно је да се обрати више пажње на добровољне даваоце крви.

– Њих треба посебно да његујемо јер, нажалост, имамо све више људи који су болесни, те је велика привилегија када неко може да дарује крв – додали су.

Како истичу, само савршено здрави људи могу да дају крв.

– Ми организујемо редовне акције даривања крви, током једне године их одрадимо око 70, те просјечно прикупимо око 6.800 јединица крви за потребе лијечења наших суграђана – наводе из овог савеза.

Подсјећамо, Завод за трансфузијску медицину Републике Српске организован је кроз рад трансфузиолошких служби у 10 градова РС.

Најдрагоцјенија течност се може дати у трансфузиолошким службама које се налазе у Бањалуци, Бијељини, Зворнику, Добоју, Приједору, Градишци, Фочи, Невесињу, Требињу и Касиндолу, преносе Независне новине.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Кладионичарске преваре узеле маха Кладионичарске преваре узеле маха
Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    5h 42m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    5h 24m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    22h 52m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    19h 59m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    6h 18m
    1