У српском селу на Космету рођено 25 беба више него прошле године

26.12.2021. 20:34
0
ИЗВОР: sputniknews.com

Породилиште у Пасјану на Косову и Метохији и ове године оборило је сопствени рекорд по броју рођених беба – до краја мјесеца очекују се још три, а биће 25 беба више него прошле године. У једином селу у овом дијелу свијета које има породилиште пресрећни су због ове чињенице, а беби бум виде као знак сигурног опстанка у јужној српској покрајини.

У породилишту у Пасјану у сриједу 22. децембра природним путем родила се Симонида, а прошле године свијет је на истом мјесту први пут угледала њена сестра Евгенија.

Мама Љиљана Илић, иначе љекар опште праксе у амбуланти у селу Горње Кусце, за Спутњик каже да је сваки порођај тежак на свој начин, али да је знала да је код колега у Пасјану у сигурним рукама, све је прошло одлично.

- Наравно да сам хтела овде да се породим, зато што сам са првом бебом била презадовољна третманом, нашим особљем, са условима у болници, чистоћом, са свиме, Одлично је све, са другом бебом није ми падало на памет да одем у неку другу болницу - каже пресрећна мама.

Рекорди у Пасјану – једино село које има породилиште

У Косовском Поморављу Срби живе у четири општине; Косовска Каменица, Косовска Витина, Ново Брдо и Гњилане којима припада село Пасјане, једино село у овом дијелу свијета које има породилиште.

Док није отворено 2015. године, труднице из овог краја морале су да путују да се породе у Грачаницу, Косовску Митровицу, Ниш или Врање. Прелазак административне границе, тражио је стрпљење, али носио и одређени ризик, јер је беби која „крене“ немогуће објаснити задржавање на граници. Одлазак на порођај у други град је и коштао.

Директор Здравственог центра „Гњилане“ др Зоран Перић за Спутњик каже да је отварање породилишта у овом селу са око три и по хиљаде становника охрабрило породице да имају више дјеце.

- Прошле године смо имали 140 беба, до данашњег дана ове године имамо 162, а до краја године очекујемо још три, што је 25 деце више. Знате ли шта је то за нас, изузетна срећа и радост! - каже Перић.

Он додаје да општа болница на чијем је челу има и одјељења интерне медицине и дјечије и све друге пратеће службе, лабораторију, службу трансфузије крви. Сва одјељења су савремено опремљена, а у самом породилишту, каже, ради пет врсних гинеколога, а анестезиолог је у болници 24 сата дневно.

Отворена врата за све

У породилишту у Пасјану не рађају се само дјеца српске националности, иако у окружењу живи највише Срба. Доктор Перић истиче да су врата породилишта отворена и за труднице и породиље ромске и албанске националности.

- Оне долазе на прегледе код наших гинеколога, порађају се овде. Имају апсолутно поверење у наш здравствени систем. Врхунска опрема и добри стручњаци, то је предуслов за овакве резултате. Иначе, што се албанске заједнице тиче, у последњих 20 година код њих је све мање деце, нема више по седморо, осморо, деветоро деце, док, за дивно чудо, на нашу велику радост, у српској заједници сада имамо породице са троје, четворо, петоро, па и са шесторо деце - истиче Перић.

Поред Министарства здравља, о опремању породилишта у Пасјану брине и Хуманитарна организација “Косовско Поморавље”.

Његова колегиница, породиља Љиљана Илић каже да је задовољна условима рада у својој сеоској амбуланти. Живот, закључује, јесте тежак, али најважније је да се рађају дјеца.

- Доста тога нам је ускраћено, али морамо да се боримо. Овде си рођен, овде си одрастао, јако је тешко да одеш и започнеш живот на другој страни. Сви ми знамо да постоји боље и лепше, али просто, с временом смо и навикли да живимо тако, везани смо. Вероватно сутра излазим, само да видимо да ли је све у реду са Симонидом, треба још да се уради скрининг тест, због кога беба мора да буде у болници 72 сата, као у свакој другој здравственој установи.

Коментари 0
Повезане вијести
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Српска богатија за 27 беба Српска богатија за 27 беба
Република Српска богатија за 22 бебе Република Српска богатија за 22 бебе
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    8h 10m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    20h 10m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    21h 44m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    5h 39m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    4h 57m
    0