U srpskom selu na Kosmetu rođeno 25 beba više nego prošle godine

26.12.2021. 20:34
0
IZVOR: sputniknews.com

Porodilište u Pasjanu na Kosovu i Metohiji i ove godine oborilo je sopstveni rekord po broju rođenih beba – do kraja mjeseca očekuju se još tri, a biće 25 beba više nego prošle godine. U jedinom selu u ovom dijelu svijeta koje ima porodilište presrećni su zbog ove činjenice, a bebi bum vide kao znak sigurnog opstanka u južnoj srpskoj pokrajini.

U porodilištu u Pasjanu u srijedu 22. decembra prirodnim putem rodila se Simonida, a prošle godine svijet je na istom mjestu prvi put ugledala njena sestra Evgenija.

Mama Ljiljana Ilić, inače ljekar opšte prakse u ambulanti u selu Gornje Kusce, za Sputnjik kaže da je svaki porođaj težak na svoj način, ali da je znala da je kod kolega u Pasjanu u sigurnim rukama, sve je prošlo odlično.

- Naravno da sam htela ovde da se porodim, zato što sam sa prvom bebom bila prezadovoljna tretmanom, našim osobljem, sa uslovima u bolnici, čistoćom, sa svime, Odlično je sve, sa drugom bebom nije mi padalo na pamet da odem u neku drugu bolnicu - kaže presrećna mama.

Rekordi u Pasjanu – jedino selo koje ima porodilište

U Kosovskom Pomoravlju Srbi žive u četiri opštine; Kosovska Kamenica, Kosovska Vitina, Novo Brdo i Gnjilane kojima pripada selo Pasjane, jedino selo u ovom dijelu svijeta koje ima porodilište.

Dok nije otvoreno 2015. godine, trudnice iz ovog kraja morale su da putuju da se porode u Gračanicu, Kosovsku Mitrovicu, Niš ili Vranje. Prelazak administrativne granice, tražio je strpljenje, ali nosio i određeni rizik, jer je bebi koja „krene“ nemoguće objasniti zadržavanje na granici. Odlazak na porođaj u drugi grad je i koštao.

Direktor Zdravstvenog centra „Gnjilane“ dr Zoran Perić za Sputnjik kaže da je otvaranje porodilišta u ovom selu sa oko tri i po hiljade stanovnika ohrabrilo porodice da imaju više djece.

- Prošle godine smo imali 140 beba, do današnjeg dana ove godine imamo 162, a do kraja godine očekujemo još tri, što je 25 dece više. Znate li šta je to za nas, izuzetna sreća i radost! - kaže Perić.

On dodaje da opšta bolnica na čijem je čelu ima i odjeljenja interne medicine i dječije i sve druge prateće službe, laboratoriju, službu transfuzije krvi. Sva odjeljenja su savremeno opremljena, a u samom porodilištu, kaže, radi pet vrsnih ginekologa, a anesteziolog je u bolnici 24 sata dnevno.

Otvorena vrata za sve

U porodilištu u Pasjanu ne rađaju se samo djeca srpske nacionalnosti, iako u okruženju živi najviše Srba. Doktor Perić ističe da su vrata porodilišta otvorena i za trudnice i porodilje romske i albanske nacionalnosti.

- One dolaze na preglede kod naših ginekologa, porađaju se ovde. Imaju apsolutno poverenje u naš zdravstveni sistem. Vrhunska oprema i dobri stručnjaci, to je preduslov za ovakve rezultate. Inače, što se albanske zajednice tiče, u poslednjih 20 godina kod njih je sve manje dece, nema više po sedmoro, osmoro, devetoro dece, dok, za divno čudo, na našu veliku radost, u srpskoj zajednici sada imamo porodice sa troje, četvoro, petoro, pa i sa šestoro dece - ističe Perić.

Pored Ministarstva zdravlja, o opremanju porodilišta u Pasjanu brine i Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje”.

Njegova koleginica, porodilja Ljiljana Ilić kaže da je zadovoljna uslovima rada u svojoj seoskoj ambulanti. Život, zaključuje, jeste težak, ali najvažnije je da se rađaju djeca.

- Dosta toga nam je uskraćeno, ali moramo da se borimo. Ovde si rođen, ovde si odrastao, jako je teško da odeš i započneš život na drugoj strani. Svi mi znamo da postoji bolje i lepše, ali prosto, s vremenom smo i navikli da živimo tako, vezani smo. Verovatno sutra izlazim, samo da vidimo da li je sve u redu sa Simonidom, treba još da se uradi skrining test, zbog koga beba mora da bude u bolnici 72 sata, kao u svakoj drugoj zdravstvenoj ustanovi.

Komentari 0
Povezane vijesti
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Srpska bogatija za 27 beba Srpska bogatija za 27 beba
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    14h 34m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 30m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    13h 34m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    10h 27m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    12h 24m
    0