У суботу Дан фочанских бригада ВРС

06.04.2023. 10:33
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Општинска Борачка организација Фоча обиљежиће у суботу, 8. априла, Дан фочанских бригада Војске Републике Српске, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа на Централном споменику погинулим српским борцима и цивилима.

Из Борачке организације позвали су породице погинулих бораца, ратне војне инвалиде, демобилисане борце и све грађане Фоче да присуствују обиљежавању, које ће почети у 11,00 часова.

У грађанском рату у БиХ, први оружани сукоби у Фочи између муслиманских и српских стража почели су 8. априла 1992. године и тај датум је одређен да се обиљежава као Дан фочанских бригада, које су касније настале обједињавањем свих мањих српских фочанских војних јединица.

Фочанска бригада издржала је жестоке офанзиве, одбранила становништво и територију све до потписа мира, притицала у помоћ браћи кад год је затребало, од Чајнича, Трнова, Невесиња, Олова, па до Грахова и на крају издржала НАТО бомбардовање.

Према подацима једног од ратних команданата Новака Паприце, који је учествовао у изради монографије погинулих бораца, у рату је у борби погинуло 319 фочанских бораца, на другим ратиштима погинуо је 31 војник поријеклом из Фоче, а још се трага за једним несталим борцем, док је цивилних жртава рата на српској страни било 148.

Коментари 0
Повезане вијести
На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената
Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    19h 8m
    2
  • Данас Марковдан
    7h 26m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    23h 8m
    0
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    3h 44m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    3h 0m
    0