U subotu Dan fočanskih brigada VRS

06.04.2023. 10:33
0
IZVOR: radiofoca.com

Opštinska Boračka organizacija Foča obilježiće u subotu, 8. aprila, Dan fočanskih brigada Vojske Republike Srpske, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na Centralnom spomeniku poginulim srpskim borcima i civilima.

Iz Boračke organizacije pozvali su porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce i sve građane Foče da prisustvuju obilježavanju, koje će početi u 11,00 časova.

U građanskom ratu u BiH, prvi oružani sukobi u Foči između muslimanskih i srpskih straža počeli su 8. aprila 1992. godine i taj datum je određen da se obilježava kao Dan fočanskih brigada, koje su kasnije nastale objedinjavanjem svih manjih srpskih fočanskih vojnih jedinica.

Fočanska brigada izdržala je žestoke ofanzive, odbranila stanovništvo i teritoriju sve do potpisa mira, priticala u pomoć braći kad god je zatrebalo, od Čajniča, Trnova, Nevesinja, Olova, pa do Grahova i na kraju izdržala NATO bombardovanje.

Prema podacima jednog od ratnih komandanata Novaka Paprice, koji je učestvovao u izradi monografije poginulih boraca, u ratu je u borbi poginulo 319 fočanskih boraca, na drugim ratištima poginuo je 31 vojnik porijeklom iz Foče, a još se traga za jednim nestalim borcem, dok je civilnih žrtava rata na srpskoj strani bilo 148.

Komentari 0
Povezane vijesti
Drugi dio priče o Svetom Budimiru- Nesahranjena vojska i vidanje bratoubilačkih rana Drugi dio priče o Svetom Budimiru- Nesahranjena vojska i vidanje bratoubilačkih rana
Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    3h 2m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    23h 47m
    6
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    5h 48m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    8h 28m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    5h 21m
    1