У суботу обиљежавање 28 година од егзодуса сарајевских Срба

14.03.2024. 13:55
0
ИЗВОР: srna.rs

У Источном Сарајеву ће у суботу, 16. марта, бити обиљежено 28 година од егзодуса сарајевских Срба, најавио је данас помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић.

- Жртва више од 120.000 сарајевских Срба, који су напустили вјековна огњишта након потписивања Дејтонског мировног споразума, не смије бити заборављена - рекао је Видаковић новинарима.

Програмом обиљежавања историјског догађаја од републичког значаја "Егзодус сарајевских Срба 1996. године" предвиђено је да у 10.00 часова у манастиру на Равној Романији буде служен парастос погинулим борцима, у 11.30 часова на Новом Зејтинлику биће служен помен, а у 11.40 положени вијенци и цвијеће.

На Палама ће у 13.00 часова бити одржана свечана академија.

Прошло је 28 година од егзодуса сарајевских Срба који су морали да напусте своја огњишта у сарајевским насељима Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Грбавица, Враца, Рајловац и Вогошћа.

У марту 1996. године исписане су бројне појединачне трагедије локалног становништва, због чега је Дејтонски мировни споразум за сарајевске Србе асоцијација на највеће послијератно протјеривање народа са својих огњишта.

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    18h 34m
    9
  • Сутра празник Цвијети
    18h 40m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    18h 48m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    21h 5m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    9h 29m
    0