U subotu obilježavanje 28 godina od egzodusa sarajevskih Srba

14.03.2024. 13:55
0
IZVOR: srna.rs

U Istočnom Sarajevu će u subotu, 16. marta, biti obilježeno 28 godina od egzodusa sarajevskih Srba, najavio je danas pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković.

- Žrtva više od 120.000 sarajevskih Srba, koji su napustili vjekovna ognjišta nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne smije biti zaboravljena - rekao je Vidaković novinarima.

Programom obilježavanja istorijskog događaja od republičkog značaja "Egzodus sarajevskih Srba 1996. godine" predviđeno je da u 10.00 časova u manastiru na Ravnoj Romaniji bude služen parastos poginulim borcima, u 11.30 časova na Novom Zejtinliku biće služen pomen, a u 11.40 položeni vijenci i cvijeće.

Na Palama će u 13.00 časova biti održana svečana akademija.

Prošlo je 28 godina od egzodusa sarajevskih Srba koji su morali da napuste svoja ognjišta u sarajevskim naseljima Ilidža, Ilijaš, Hadžići, Grbavica, Vraca, Rajlovac i Vogošća.

U martu 1996. godine ispisane su brojne pojedinačne tragedije lokalnog stanovništva, zbog čega je Dejtonski mirovni sporazum za sarajevske Srbe asocijacija na najveće poslijeratno protjerivanje naroda sa svojih ognjišta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    12h 4m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    12h 18m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    14h 35m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    12h 10m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    4h 25m
    0