У суботу служење парастоса борцима погинулим током првог напада на Илиџу

20.04.2023. 12:24
0
ИЗВОР: katera.news

Поводом „Дана одбране Илиџе" и обиљежавања сјећања на први напад на Илиџу у суботу, 22. априла у цркви Светог Василија Острошког на Вељинама служиће се парастос, прислужити свијеће и одати почаст свим погинулим и умрлим борцима Илиџе.

Како су најавили из Борачке организације Илиџански борац“, одавање дужне почасти свим погинулим и умрлим борцима почеће од 10. 00 часова.

Први напад такозване Армије БиХ десио се 22. априла 1992. године, када је погинуло 12 српских бораца, а за одбрану Илиџе током Одбрамбено-отаџбинског рата погинуло је 1.064 бораца Војске Републике Српске.

Сваке године, Борачка организација Илиџански борац обиљежава 22. април - Дане одбране Илиџе као дан сјећања на први напад на ову сарајевску општину, 22. априла 1992. године, и 14. мај, као дан сјећања на други напад на Илиџу.

За одбрану Илиџе током Одбрамбено-отаџбинског рата живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске, од којих је 560 било припадници Илиџанске бригаде која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Илиџанска бригада била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у одбрани Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Сутра одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Сутра одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
Сутра освећење спомен-капеле Светог Великомученика Димитрија на Вељинама Сутра освећење спомен-капеле Светог Великомученика Димитрија на Вељинама
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    22h 45m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    20h 44m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 57m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 26m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    17h 59m
    0