У сусрет „Данима Војислава Лубарде“ у Рогатици

15.06.2022. 08:33
0
ИЗВОР: 058.ba

Од када је 2018. понијела име Рогатичанина, књижевника и академика Војислава Лубарде (1939-2013), Народне библиотека у Рогатици, у циљу сјећања на овог знаменитог Рогатичанина, сваке године у јуну организује културну мнифестацију „Дани Војислава Лубарде“.

Овогодишња ће се одржати 16. и 17. јуна уз прилично скроман програм углавном културних манифестација.

Првог дана, изјавила је директорка Библиотеке Нада Радуловић, предвиђен је наступ професора Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и магистра соло пјевања Дејане Хршум и професорице хармонике Данијеле Газдић.

Истог дана у наставку одржаће се промоција новог издања књиге „Дневник ратног хирурга“ доктора Миодрага Лазића. Главни промотер планирано је да буде Горан Максимовић, редовни професор на универзитетима у Нишу и на Палама, а о књизи и лику доктора Лазића говориће издавач, његова кћерка Нина Вујошевић.

Слика

Фото: 058.ba

Другог дана „Дана“ сјећања на Војислава Лубарду ученици литерарне секције овдашњег Средњошколског центра читаће одломке из књиге „Анатема“ којом се Лубарда бранио „због његовог литерарно политичких иступа и србовања“ због чега је морао да напусти Сарајево и БиХ и пресели се у Београд гдје су му настале књиге „Преображење“ и „Вазнесење“ за кога је 1989. године добио и НИН-ову награду. Тог дана планирана је и изложба расположивих личних фотографија и књига из живота и опуса Лубарде као књижевног ствараоца са којим Библиотека располаже у завичајној збирци.

И у наставку манифестација посвећених сјећању на Војислава Лубарду као великана писане ријечи остаје се у његовом завичају. Планиран је вече са књижевницима који тренутно живе у Рогатици. Ријеч је о Миладу Обреновићу, Милуну-Миши Лубарди и Слободану Ристовићу. Овај сусрет са домаћим књижевним ствараоцима искористиће се и за додјелу пригодних награда највјернијим читаоцима књига из дјечијег и одјељења за омладину и одрасле при Библиотеци, а у плану је наглашава директорка Радуловић, и одржавање и неформалног сусрета са литерарним ствараоцима из регије на тему „Војислав Лубарда и његов књижевни опус“.

Све манифестације посвећене сјећању на Војислава Лубарду у Рогатици почињаће у 19 часова, а покровитељ је Општинска управа на челу са начелником Милорадом Јагодићем.

Коментари 0
Повезане вијести
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    54m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    4h 57m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    7h 1m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    19h 37m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    4h 15m
    0