U susret „Danima Vojislava Lubarde“ u Rogatici

15.06.2022. 08:33
0
IZVOR: 058.ba

Od kada je 2018. ponijela ime Rogatičanina, književnika i akademika Vojislava Lubarde (1939-2013), Narodne biblioteka u Rogatici, u cilju sjećanja na ovog znamenitog Rogatičanina, svake godine u junu organizuje kulturnu mnifestaciju „Dani Vojislava Lubarde“.

Ovogodišnja će se održati 16. i 17. juna uz prilično skroman program uglavnom kulturnih manifestacija.

Prvog dana, izjavila je direktorka Biblioteke Nada Radulović, predviđen je nastup profesora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i magistra solo pjevanja Dejane Hršum i profesorice harmonike Danijele Gazdić.

Istog dana u nastavku održaće se promocija novog izdanja knjige „Dnevnik ratnog hirurga“ doktora Miodraga Lazića. Glavni promoter planirano je da bude Goran Maksimović, redovni profesor na univerzitetima u Nišu i na Palama, a o knjizi i liku doktora Lazića govoriće izdavač, njegova kćerka Nina Vujošević.

Slika

Foto: 058.ba

Drugog dana „Dana“ sjećanja na Vojislava Lubardu učenici literarne sekcije ovdašnjeg Srednjoškolskog centra čitaće odlomke iz knjige „Anatema“ kojom se Lubarda branio „zbog njegovog literarno političkih istupa i srbovanja“ zbog čega je morao da napusti Sarajevo i BiH i preseli se u Beograd gdje su mu nastale knjige „Preobraženje“ i „Vaznesenje“ za koga je 1989. godine dobio i NIN-ovu nagradu. Tog dana planirana je i izložba raspoloživih ličnih fotografija i knjiga iz života i opusa Lubarde kao književnog stvaraoca sa kojim Biblioteka raspolaže u zavičajnoj zbirci.

I u nastavku manifestacija posvećenih sjećanju na Vojislava Lubardu kao velikana pisane riječi ostaje se u njegovom zavičaju. Planiran je veče sa književnicima koji trenutno žive u Rogatici. Riječ je o Miladu Obrenoviću, Milunu-Miši Lubardi i Slobodanu Ristoviću. Ovaj susret sa domaćim književnim stvaraocima iskoristiće se i za dodjelu prigodnih nagrada najvjernijim čitaocima knjiga iz dječijeg i odjeljenja za omladinu i odrasle pri Biblioteci, a u planu je naglašava direktorka Radulović, i održavanje i neformalnog susreta sa literarnim stvaraocima iz regije na temu „Vojislav Lubarda i njegov književni opus“.

Sve manifestacije posvećene sjećanju na Vojislava Lubardu u Rogatici počinjaće u 19 časova, a pokrovitelj je Opštinska uprava na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    10h 54m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    10h 59m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    11h 51m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    12h 5m
    0
  • Paljanin Goran Krulj osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova
    22h 54m
    0