У току обнова православног храма у Какњу

22.04.2022. 13:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Парох какањски Драгиша Цвјетковић изјавио је Срни да су у току радови на обнови православне Цркве Светих апостола Петра и Павла у Какњу.

- До сада изведени радови обухватили су уклањање ламперије, постављање подне термоизолације, инсталацију подног гријања, изливање `естрих` подлоге и набавку топлотне пумпе система ваздух-вода, чиме је обезбијеђен економски најисплативији властити извор топлотне енергије за гријање храма - рекао је Цвјетковић.

Парох какањски прецизирао је да предстоје радови на постављању керамичких плочица, повезивање топлотне пумпе са системом подног гријања, те санација и кречење зидова након уклањања ламперије.

Према предрачуну, првобитно је планирано да вриједност радова прве фазе обнове износи 16.700 КМ.

- Осим средстава из прошле године која су осигурали Министарство културе Зеничко-добојског кантона и општине Какањ у износу од 4.500 КМ, неопходна средства за финансирање радова обнове нашег храма у износу од око 13.000 КМ осигурана су за свега неколико дана донацијама комшија и пријатеља из Какња, прилозима парохијана из Какња, регије и дијаспоре - навео је Цвјетковић.

Парох какањски нагласио је да су велику подршку пројекту обнове храма у Какњу дали и извођачи који су по минималним цијенама извршили набавку материјала и радове.

Наредна фаза обнове је замјена столарије, што ће коштати 18.900 КМ, а очекује се и подршка општине.

- Надамо се и вјерујемо да, уз Божију помоћ и наше заједништво, богоугодно дјело које смо започели можемо успјешно и реализовати како бисмо у међусобној слози и братској љубави достојанствено прославили јубилеј - 100 година постојања нашег храма - истакао је Цвјетковић.

Он је срдачно захвалио свима који помажу обнову храма.

Коментари 0
Повезане вијести
Завршена обнова Цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу Завршена обнова Цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу
Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот
Провала и крађа из капеле на православном гробљу у селу Босна Провала и крађа из капеле на православном гробљу у селу Босна
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    15h 16m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 12m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    14h 16m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    11h 9m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    13h 6m
    0