U toku obnova pravoslavnog hrama u Kaknju

22.04.2022. 13:08
0
IZVOR: srna.rs

Paroh kakanjski Dragiša Cvjetković izjavio je Srni da su u toku radovi na obnovi pravoslavne Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Kaknju.

- Do sada izvedeni radovi obuhvatili su uklanjanje lamperije, postavljanje podne termoizolacije, instalaciju podnog grijanja, izlivanje `estrih` podloge i nabavku toplotne pumpe sistema vazduh-voda, čime je obezbijeđen ekonomski najisplativiji vlastiti izvor toplotne energije za grijanje hrama - rekao je Cvjetković.

Paroh kakanjski precizirao je da predstoje radovi na postavljanju keramičkih pločica, povezivanje toplotne pumpe sa sistemom podnog grijanja, te sanacija i krečenje zidova nakon uklanjanja lamperije.

Prema predračunu, prvobitno je planirano da vrijednost radova prve faze obnove iznosi 16.700 KM.

- Osim sredstava iz prošle godine koja su osigurali Ministarstvo kulture Zeničko-dobojskog kantona i opštine Kakanj u iznosu od 4.500 KM, neophodna sredstva za finansiranje radova obnove našeg hrama u iznosu od oko 13.000 KM osigurana su za svega nekoliko dana donacijama komšija i prijatelja iz Kaknja, prilozima parohijana iz Kaknja, regije i dijaspore - naveo je Cvjetković.

Paroh kakanjski naglasio je da su veliku podršku projektu obnove hrama u Kaknju dali i izvođači koji su po minimalnim cijenama izvršili nabavku materijala i radove.

Naredna faza obnove je zamjena stolarije, što će koštati 18.900 KM, a očekuje se i podrška opštine.

- Nadamo se i vjerujemo da, uz Božiju pomoć i naše zajedništvo, bogougodno djelo koje smo započeli možemo uspješno i realizovati kako bismo u međusobnoj slozi i bratskoj ljubavi dostojanstveno proslavili jubilej - 100 godina postojanja našeg hrama - istakao je Cvjetković.

On je srdačno zahvalio svima koji pomažu obnovu hrama.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mještani popovopoljskih sela obnavljaju i kuće i bogomolje Mještani popovopoljskih sela obnavljaju i kuće i bogomolje
Mještani i sveštenik u radnoj akciji: Počela obnova Crkve Svetih Arhangela u naselju Hrupjela (FOTO) Mještani i sveštenik u radnoj akciji: Počela obnova Crkve Svetih Arhangela u naselju Hrupj...
Završena obnova Crkve Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu Završena obnova Crkve Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 0m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 42m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 10m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 31m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 40m
    0