У току санирање надгробних споменика на "Малом Зејтинлику"

14.11.2022. 11:32
0
ИЗВОР: srna.rs

На Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу радници бањалучког "Градског гробља" раде на санацији 57 надгробних споменика, а посао, процијење вриједности око 69.000 КМ без ПДВ-а, планирају завршити у наредних десетак дана.

Према одлуци о избору најповољнијег понуђача у Министарству рада и борачко-инвалидске заштиту Републике Српске посао санације је додијељен бањалучком "Градском гробљу" за понуђену цијену од 68.885 КМ, без ПДВ-а.

Маринко Пејић из "Градског гробља" рекао је Срни да се ради потпуна адаптација постојећих надгробних споменика, отклањање оронулог дијела и постављање новог камена и плоче "кристал", те враћање постојећег споменика.

- Радови теку планираном динамиком и даћемо све од себе да се посао заврши квалитетно и у планираном року - истакао је Пејић.

У општинској Борачкој организацији Соколац су рекли Срни да је до сада на "Малом Зејтинлику" урађена санација и постављене једнобразне плоче на 604 надгробна споменика и да су за обнављање преостала још 354 споменика, оштећења зубом времена, ниском температуром и обилним сњежним падавинама на овом подручју.

Војничко спомен-гробље "Мали Зејтинлик" настало је егзодусом Срба из Сарајева и околине, након потписивања Дејтонског споразума у новембру 1995. године, када су породице са тог подручја понијеле и земне остатке погинулих српских бораца и пренијеле их на подручје општине Соколац, гдје је сахрањено 960 припадника Војске Републике Српске. 

Коментари 0
Повезане вијести
Потврђена још четири случаја заразе у Сокоцу Потврђена још четири случаја заразе у Сокоцу
Цијело подручје општине Соколац прогласити угроженим Цијело подручје општине Соколац прогласити угроженим
Каратисти "Гласинца" освојили 16 медаља у Зворнику Каратисти "Гласинца" освојили 16 медаља у Зворнику
Најчитаније
 • Посни колач са вишњама и маком
  8h 27m
  0
 • На Јахорини ухапшен један од највећих бјегунаца у Европи
  4h 34m
  0
 • Марко Кубатлија од данас на челу Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ
  6h 41m
  8
 • Општина Источно Ново Сарајево организује подјелу новогодишњих пакетића
  8h 32m
  0
 • Нерегистрована возила крстаре сеоским путевима
  8h 39m
  1