У току велика акција помоћи за изградњу Парохијског дома у Пребиловцима

14.09.2023. 13:45
0
ИЗВОР: srna.rs

Епархија захумско-херцеговачка и приморска организује велику акцију прикупљања средстава за завршетак радова на изградњи Парохијског дома у Пребиловцима, у оквиру Храма Васкрсења Христовог, саграђеном 2015. године у знак сјећања на око 4.000 Срба доње Херцеговине које су усташе убиле у Другом свјетском рату, речено је Срни у Епархији.

Парох чапљински Игор Мастиловић рекао је Срни да се раније почело са тим пројектом, а сада би требало кренути са завршним радовима и изградњи гостопримнице и конака у Пребиловцима за шта је потребно прикупити око 200.000 КМ.

- У плану је да то временом постане манастир са монасима и монахињама, који би ту живјели и служили, што је значајно за оживљавање села Пребиловци у коме сада живи 45 српских повратника, а значајно би било и за цијели град - истакао је парох чапљински.

Храм Васкрсења Христовог, као велико светилиште, годишње посјети око 10.000 људи, домаћих и туриста из цијелог свијета, а завршетком Парохијског дома, како је рекао, то би било још јаче духовно средиште и мјесто окупљања људи у коме би се његовала култура сјећања на страдање Срба у 20. вијеку.

Он је најавио да ће Пребиловце посјетити и Његова светост патријарх српски Порфирије 23. септембра, током предстојеће дводневне посјете Мостару, поводом 150 година од освештања Саборног храма Свете тројице у Мостару.

Средства за завршетак конака и гостопримнице у Пребиловцима сви заинтересовани могу да уплате путем рачуна:

Pay Pal: spcmostar1@gmail.com/на рачун СПЦО Мостар са назнаком за Пребиловце/

Девизни рачун:/EUR/: 20014667101

Swift: UNCRBA22, IBAN: BA39

338110484603 1262

UniCredit Bank: 3381102246138904 BAM

Храм Васкрсења Христовог саграђен је и освештан 2015. године у знак сјећања на око 4.000 Срба доње Херцеговине које су усташе убиле у Другом свјетском рату, а Српска православна црква исте године канонизовала је жртве Пребиловаца и доње Херцеговине у Другом свјетском рату.

Тај празник установљен је у календару у знак сјећања на датум када су усташе 1941. године звјерски убиле више од 850 мјештана села Пребиловци, углавном жена и дјеце и бациле у јаму у Шурманцима, надомак Међугорја, када је то село доживјело трагедију библијских размјера.

Тај злочин је у бившој Југославији прикриван, а 1961. године јаме у које су бацани Срби су забетониране.

Откопавање 13 јама на подручју доње Херцеговине почело је 1990. године, а кости више од 4.000 Срба 4. августа 1991. године су сахрањене у спомен-костурницу у Пребиловцима.

Припадници Хрватске војске су у јуну 1992. године минирали ту спомен-костурницу, а по повратку Срба у Пребиловце послије 2000. године остаци костију су сакупљени и по изградњи Храма Васкрсења Христовог почивају у његовој крипти.

Храм у Пребиловцима саграђен је уз помоћ предсједника Српске Милорада Додика и захваљујући донацијама Срба у дијаспори.

Урађен је по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму која је симбол Васкрсења и живота.

На зидовима храма исписана су имена страдалника, међу којима и 826 становника Пребиловаца које је једно од четири најстрадалнија села у свијету у Другом свјетском рату.

Коментари 0
Повезане вијести
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО) Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
Грађани траже помоћ због змија Грађани траже помоћ због змија
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    9h 53m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    8h 48m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    3h 36m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    13h 10m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    4h 42m
    0