У трговинама од ове седмице јефтиније око 60 артикала

02.10.2023. 11:15
2
ИЗВОР: glassrpske.com

У корпи производа које би грађани Српске требало знатно јефтиније да плаћају већ од ове седмице наћи ће се око 60 артикала, међу којима су месо и месне прерађевине, млијеко и млијечни производи, разне врсте џемова, кечап, дјечја храна те средства за личну хигијену али и поједини слаткиши.

Сви детаљи о кампањи “Друштвено одговорни” биће данас представљени у Министарству трговине и туризма РС на конференцији ресорног министра Дениса Шулића и привредних субјеката који су се придружили поменутој акцији. Како “Глас Српске” сазнаје пекари у Српској игнорисали су кампању те се нико од њих није прикључио.

Како “Глас Српске” сазнаје кампањи су се придружила 22 трговца која су се одрекла своје трговачке марже, који ће на на рафовима имати ознаку да је одређени производ јефтинији. Када је ријеч о произвођачима, поједини од њих су се одрекли марже на један или два производа, а неки и на више.

Неки од произвођача који су се придружили кампањи су “Тулумовић”, “ЗП Комерц”, “Фрукта трејд”, “Млијеко продукт”, “Витаминка”, “Витинка”. Како сазнаје "Глас" “Спектар дринк” одрекао се марже на поједине врсте џемова, док је акцију подржао и “Бинго” који је према њиховим сазнањима снизио цијене дјечје хране које набављају од других. Поред тога, кампањи се придружила и творница кекса “Мира” која се марже одрекла на три врсте кекса.

- Листа производа који ће бити значајно јефтинији је поширока. На њој се налазе производи које грађани свакодневно купују те храна за дјецу, али и разни производи за хигијену. На листама неће бити само јефтинији домаћи већ и увозни производи, од којих неки носе ознаку “Златиборац” и “Неопланта” - рекао је саговорник "Гласа" и додао да је поражавајуће што се нико од пекара у Српској није придружио поменутој кампањи.

- Акција би у потпуности требало да заживи до петка. Имамо много маркета који су се прикључили на подручју читаве Српске, а и много је произвођача из различитих дијелова. Сви производи који су јефтинији неће бити на рафовима одмах, јер је немогуће у кратком року дистрибуисати све у разне дијелове Српске. Требаће нам три до четири дана да сви ти производи буду у оним маркетима који су се прикључили кампањи - рекао је “Гласу” Шулић.

Он није желио да наводи производе који ће бити знатно јефтинији, али је нагласио да је на листи око 60 производа који ће бити на рафовима 20 маркета.

- Ти производи биће много јефтинији јер они неће имати ни произвођачку ни малопродајну маржу. Добављачи ће се одрећи своје зараде. Нико неће радити да заради на том производу - рекао је Шулић.

На питање да ли ће бити ограничена куповина производа који ће бити јефтинији, Шулић одговара да ће издати одређене препоруке маркетима. 

- Правилником то не можемо рјешавати, али ћемо ићи са одређеним препорукама према тржним центрима јер су они крајња мјеста гдје се купује. Тако, на примјер, неко неће моћи да купи више од два килограма једне месне прерађевине те рецимо 50 паштета. Потрошачи ће моћи да купе оно што им је потребно за седам до десет дана - поручио је Шулић и додао да ће кампања трајати до краја године, те додао да ће бити настављена и након тога јер ће тражити додатне модалитете како да ојачају кампању и помогну становништву.

Акцију снижавања цијена домаћих производа, као вид помоћи становништву, иницирао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Могућност проширења кампање “Друштвено одговорно” договорена је на састанку премијера Републике Српске Радована Вишковића са представницима трговаца, добављача и домаћих произвођача. У фокусу ове кампање је исказивање солидарности према потрошачима пласирањем производа по нижим цијенама у продајним објектима широм Српске.

Потрошачи

Представници потрошача наводе да су грађани Српске доведени у незавидан положај због константног поскупљења којем су били изложени у претходном периоду те да је било крајње вријеме да се нешто уради у вези са тим.

 

- Земље у окружењу стално су преузимале неке мјере помоћи становништву. Добро је и да је код нас нешто конкретно урађено када је ријеч о снижавању цијена хране. Надамо се да ће надлежни овим темпом наставити јер поједини потрошачи због енормног поскупљења из набавке избацују и поједине основне животне намирнице - наводе представници потрошача.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Xx 04.10.2023. 11:21
    Ima li za djecu ista jeftinije ?Treba li natalitet ovoj drzavi ?
  • Generic placeholder image
    Jo 02.10.2023. 12:48
    Ima li brašna, ulja, mljeka i mlječnih proizvoda i ostale neophodne namirnice, ono što je svakodnevno potrebno
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    23h 29m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    14h 24m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    13h 13m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    23h 35m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    15h 50m
    0