У тржним центрима завладала несташица PVC кеса

04.02.2020. 10:36
0
ИЗВОР: Srpska.info

У бањалучким тржним центрима завладала је несташица PVC кеса – сазнаје Српскаинфо од трговаца.

Од почетка године већи трговачки центри су самоиницијативно одлучили да наплаћују кесе по цијени од 0,05 КМ по комаду. У јануару су људи углавном у куповину долазили са цекером, међутим, посљедњих дана ситуација се потпуно промијенила и потрошачи магом купују PVC кесе.

– Купци су потрошили залихе кеса које користе за смеће. Већини се не исплати да купују вреће за смеће и почели су поново да узимају, односно да купују PVC кесе. Ми уопште нисмо очекивали овако нешто и сада су нам залихе кри крају, тренутно чекамо поруџбу кеса – објашњава за Српскаинфо једна трговкиња.

Подсјећамо, након што у првом тромјесечју Народна скупштина Републике Српске усвоји Закон о управљању чврстим отпадом, сви трговци у Републици Српској мораће наплаћвати PVC кесе, изузев оних у које се пакује воће и поврће.

У Министарству екологије РС кажу да је циљ подизање еколошке свијести о неопходности заштите животне средине, како би грађани постепено избацили пластичне кесе из употребе.

Вијек употребе пластичне кесе је 12 минута, а да би се разградила у природи потребно је неколико стотина година. У Европи се годишње потроши 500 милијарди пластичних врећица, а неке  земље су у потпуности забраниле њихову употребу. Да бисмо сачували поприлично нарушени екосистем, еколози се залажу и за забрану једнократне пластике.

По званичним подацима, када су Србија и Хрватска увеле наплату пластичних кеса употреба се смањила за 70-80 одсто.

– Прилагођавамо се директивама Европске уније која има у плану да за двије године у потпуности забрани употребу пластичних кеса. Ми морамо ићи корак по корак – кажу у Министарству екологије.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Одржана представа ,,Излет" у Источном Сарајеву (ФОТО) Одржана представа ,,Излет" у Источном Сарајеву (ФОТО)
Акција пошумљавања на Требевићу Акција пошумљавања на Требевићу
Ученици ОШ "Јован Дучић" реализовали низ акција с циљем подизања еколошке свијести (ФОТО) Ученици ОШ "Јован Дучић" реализовали низ акција с циљем подизања еколошке свијести (ФОТО)
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    20h 22m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    2h 23m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    5h 3m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    16h 52m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    1h 56m
    0