У уторак о поврату ПДВ-а за куповину прве стамбене јединице

18.10.2024. 12:51
0
ИЗВОР: srna.rs

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одржаће сједницу у уторак, 22. октобра, на којој би требало да разматра Приједлог закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/ којим се предвиђа поврат ПДВ-а држављанима БиХ са мјестом пребивалишта у БиХ за куповину првог стана, односно објекта за становање.

Закон, који се налази у првом читању, предложили су посланици Сања Вулић /СНСД/, Миа Карамехић-Абазовић /НиП/, Саша Магазиновић /СДП/, Сабина Ћудић /НС/ и Чедомир Стојановић /Српски клуб/.

На предложеном дневном реду је Приједлог закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, који је предложио Савјет министара, а њиме се врши уједначавање права на трошкове смјештаја и накнаде за одвојени живот стручног особља у правосудним институцијама с носиоцима правосудних функција, судијама и тужиоцима на нивоу БиХ.

Истовремено се уводи накнада за обавезно дежурство или приправност за рад судијама и тужиоцима.

Посланици би требало да размотре и Приједлог закона о допуни Изборног закона БиХ, који су предложили посланици из Клуба СДА у Представничком дому, тражећи да се лицима која су због ратних дешавања промијенила мјесто становања омогући да се изјасне да ли ће гласати у општини пребивалишта из 1991. године или у општини тренутног пребивалишта.

Предвиђено је и разматрање у првом читању Приједлога закона о допунама Кривичног закона БиХ, предлагача Нихада Омеровића, посланика НиП-а, којим се предвиђају оштрије мјере за заштиту имовине и безбједности повратника.

Посланик СНСД-а Обрен Петровић предлагач је допуне Пословника Представничког дома којом се Заједничкој комисији за административне послове Парламентарне скупштине БиХ додаје надлежност за провођење поступка избора седам чланова Комисије за одлучивање о сукобу интереса у институцијама на нивоу БиХ.

На дневном реду је и избор седам чланова Комисије за одлучивање о сукобу интереса у институцијама на нивоу БиХ, као и члана Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Колегијум Представничког дома предложио је да за члана ВСТС умјесто Лејле Хаџић, којој мандат истиче 25. октобра, буде изабрана Џамна Вранић.

Предвиђено је и да буде размотрено више извјештаја, међу којима извјештаја о раду Савјету министара за 2023. годину, те посланичке иницијативе Сабине Ћудић којом Представнички дом захтијева од Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ да Савјету министара БиХ предложи смјену замјеника директора Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ Зорана Галића.

Почетак сједнице заказан је за 12.00 часова и резервисан је за посланичка питања.

Коментари 0
Повезане вијести
Инфлација никада не спава Инфлација никада не спава
Грађани БиХ у зачараном кругу сиромаштва: Храна постаје велики луксуз Грађани БиХ у зачараном кругу сиромаштва: Храна постаје велики луксуз
Тржиште некретнина се полако “хлади” Тржиште некретнина се полако “хлади”
Најчитаније
  • Албанац који је задужио Србе
    7h 17m
    6
  • Конкурс за попуну упражњеног радног мјеста у ЈУ Средњошколском центру „Пале"
    4h 12m
    0
  • Конкурс за пријем радника на упражњена радна мјеста у ЈУ Средњошколски центар „Источна Илиџа"
    3h 52m
    0
  • Сваки је корак мука: „У школи ме задиркују, кажу купи ногу на киоску!” (ВИДЕО/ФОТО)
    3h 20m
    0
  • Протест радника Дома здравља Братунац у знак подршке претученој докторици
    23h 2m
    0