U utorak o povratu PDV-a za kupovinu prve stambene jedinice

18.10.2024. 12:51
0
IZVOR: srna.rs

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održaće sjednicu u utorak, 22. oktobra, na kojoj bi trebalo da razmatra Prijedlog zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/ kojim se predviđa povrat PDV-a državljanima BiH sa mjestom prebivališta u BiH za kupovinu prvog stana, odnosno objekta za stanovanje.

Zakon, koji se nalazi u prvom čitanju, predložili su poslanici Sanja Vulić /SNSD/, Mia Karamehić-Abazović /NiP/, Saša Magazinović /SDP/, Sabina Ćudić /NS/ i Čedomir Stojanović /Srpski klub/.

Na predloženom dnevnom redu je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koji je predložio Savjet ministara, a njime se vrši ujednačavanje prava na troškove smještaja i naknade za odvojeni život stručnog osoblja u pravosudnim institucijama s nosiocima pravosudnih funkcija, sudijama i tužiocima na nivou BiH.

Istovremeno se uvodi naknada za obavezno dežurstvo ili pripravnost za rad sudijama i tužiocima.

Poslanici bi trebalo da razmotre i Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, koji su predložili poslanici iz Kluba SDA u Predstavničkom domu, tražeći da se licima koja su zbog ratnih dešavanja promijenila mjesto stanovanja omogući da se izjasne da li će glasati u opštini prebivališta iz 1991. godine ili u opštini trenutnog prebivališta.

Predviđeno je i razmatranje u prvom čitanju Prijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, predlagača Nihada Omerovića, poslanika NiP-a, kojim se predviđaju oštrije mjere za zaštitu imovine i bezbjednosti povratnika.

Poslanik SNSD-a Obren Petrović predlagač je dopune Poslovnika Predstavničkog doma kojom se Zajedničkoj komisiji za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH dodaje nadležnost za provođenje postupka izbora sedam članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama na nivou BiH.

Na dnevnom redu je i izbor sedam članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama na nivou BiH, kao i člana Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Kolegijum Predstavničkog doma predložio je da za člana VSTS umjesto Lejle Hadžić, kojoj mandat ističe 25. oktobra, bude izabrana Džamna Vranić.

Predviđeno je i da bude razmotreno više izvještaja, među kojima izvještaja o radu Savjetu ministara za 2023. godinu, te poslaničke inicijative Sabine Ćudić kojom Predstavnički dom zahtijeva od Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH da Savjetu ministara BiH predloži smjenu zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ Zorana Galića.

Početak sjednice zakazan je za 12.00 časova i rezervisan je za poslanička pitanja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Inflacija nikada ne spava Inflacija nikada ne spava
Građani BiH u začaranom krugu siromaštva: Hrana postaje veliki luksuz Građani BiH u začaranom krugu siromaštva: Hrana postaje veliki luksuz
Tržište nekretnina se polako “hladi” Tržište nekretnina se polako “hladi”
Najčitanije
  • Albanac koji je zadužio Srbe
    7h 12m
    6
  • Konkurs za popunu upražnjenog radnog mjesta u JU Srednjoškolskom centru „Pale"
    4h 7m
    0
  • Konkurs za prijem radnika na upražnjena radna mjesta u JU Srednjoškolski centar „Istočna Ilidža"
    3h 47m
    0
  • Protest radnika Doma zdravlja Bratunac u znak podrške pretučenoj doktorici
    22h 57m
    0
  • Svaki je korak muka: „U školi me zadirkuju, kažu kupi nogu na kiosku!” (VIDEO/FOTO)
    3h 15m
    0