У уторак промоција нове књиге Петра Ашкрабе Загорског

16.04.2022. 13:20
0
ИЗВОР: radiofoca.com

У Народној библиотеци “Војислав Лубарда” у Рогатици у уторак, 19. априла, писац и историчар из Фоче Петар Ашкраба Загорски представиће своју шеснаесту књигу „Гребослови“.

Књига о поријеклу српских породица биће представљена у 18.00 часова.

Ашкраба у својој књизи открива поријекло данашњих презимена и њихову међусобну повезаност, наводећи да је истраживао натписе са камених надгробних споменика – гребница, односно стећака, како он не воли да их назива, тврдећи да су тај назив наметнули аустроугарски окупатори.

Ашкраба наводи да је истраживањем обухватио цјелокупан простор од Солуна до Алпа, који назива Загорском Србијом.

– Кренуо сам од презимена на каменим гребницама, које имају 55 назива, као мрамори, камови, грчка гробља, некрополе, каурска гробља, а затим од разних помена средњовјековних Србаља у архивима. А онда сам пратио живућа презимена, њихова колања, премјештања, разилажења у више презимена, исламизацију, католизацију, ко је са ким родбина, ко је био са ким у каквим везама, шта је за коју породицу значајно – појаснио је Ашкраба.

Он наглашава да су камене гребнице разуђене на нашим просторима, а више их има по каменитим подручјима, али их има и до Крупња и Шапца у Србији, до Теслића у Републици Српској, до Словеније и острва у Јадранском мору, саопштено је из ове општине.

- Појам стећак, односно стесак, нешто затесано, измислила је Аустроугарска, хтјела је да каже да Срби немају историју. Међутим, на гребницама много пише и много казује. Нама су непријатељи све уништили, али нису могли уништити камене гребнице и ми Срби треба да се држимо само истине, ништа Срби не треба да лажу, истина постоји на каменим гребницама – закључио је он.

Поред аутора, о књизи ће говорити историчар Борис Цицовић и директор библиотеке Нада Радуловић.

Коментари 0
Повезане вијести
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    9h 41m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    12h 12m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    9h 55m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    9h 47m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    2h 2m
    0