U utorak promocija nove knjige Petra Aškrabe Zagorskog

16.04.2022. 13:20
0
IZVOR: radiofoca.com

U Narodnoj biblioteci “Vojislav Lubarda” u Rogatici u utorak, 19. aprila, pisac i istoričar iz Foče Petar Aškraba Zagorski predstaviće svoju šesnaestu knjigu „Greboslovi“.

Knjiga o porijeklu srpskih porodica biće predstavljena u 18.00 časova.

Aškraba u svojoj knjizi otkriva porijeklo današnjih prezimena i njihovu međusobnu povezanost, navodeći da je istraživao natpise sa kamenih nadgrobnih spomenika – grebnica, odnosno stećaka, kako on ne voli da ih naziva, tvrdeći da su taj naziv nametnuli austrougarski okupatori.

Aškraba navodi da je istraživanjem obuhvatio cjelokupan prostor od Soluna do Alpa, koji naziva Zagorskom Srbijom.

– Krenuo sam od prezimena na kamenim grebnicama, koje imaju 55 naziva, kao mramori, kamovi, grčka groblja, nekropole, kaurska groblja, a zatim od raznih pomena srednjovjekovnih Srbalja u arhivima. A onda sam pratio živuća prezimena, njihova kolanja, premještanja, razilaženja u više prezimena, islamizaciju, katolizaciju, ko je sa kim rodbina, ko je bio sa kim u kakvim vezama, šta je za koju porodicu značajno – pojasnio je Aškraba.

On naglašava da su kamene grebnice razuđene na našim prostorima, a više ih ima po kamenitim područjima, ali ih ima i do Krupnja i Šapca u Srbiji, do Teslića u Republici Srpskoj, do Slovenije i ostrva u Jadranskom moru, saopšteno je iz ove opštine.

- Pojam stećak, odnosno stesak, nešto zatesano, izmislila je Austrougarska, htjela je da kaže da Srbi nemaju istoriju. Međutim, na grebnicama mnogo piše i mnogo kazuje. Nama su neprijatelji sve uništili, ali nisu mogli uništiti kamene grebnice i mi Srbi treba da se držimo samo istine, ništa Srbi ne treba da lažu, istina postoji na kamenim grebnicama – zaključio je on.

Pored autora, o knjizi će govoriti istoričar Boris Cicović i direktor biblioteke Nada Radulović.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe
Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO) Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku
Najčitanije
  • Najavljeni prekidi električne energije
    6h 7m
    0
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    4h 3m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    18h 43m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    3h 21m
    0
  • Proba Izraela na Eurosongu: Podigli palestinsku kefiju pa izbačeni iz arene
    16h 57m
    0