У уторак сахрана свих жртава катастрофалних поплава у Доњој Јабланици и селу Злате

13.10.2024. 21:07
0
ИЗВОР: n1info.ba

У уторак, 15. октобра, биће одржана сахрана свим жртвама у Јабланици, тачније, мјештанима насеља Доња Јабланица и Злате који су животе изгубили у катастрофалним поплавама које су прије неколико дана погодиле ово и још неколико мјеста у Босни и Херцеговини.

Обред ће бити одржан у градском харему “Јасен” у 14.00 сати за 18 особа које су живот изгубиле на подручју Јабланице док се за једном особом и даље трага.

Како је речено за N1, након сахране породице жртава ће моћи одлучити на којем мезарју ће укопати своје најмилије.

Рекли су и то да је већина њих изразила жељу да страдалим члановима породице, пријатеља и комшија посљедњи починак буде у Доњој Јабланици.

Подсјећања ради, Доња Јабланица и село Злате су у овим катастрофалним поплавама претрпјеле највеће посљедице и када је ријеч о материјалним оштећењима, а и што је најгоре, у људским губицима.

Мјештани и даље у невјерици и шоку причају о овој трагедији, а поготово они који су остали без једног или више чланова породице.

Потресла их је, како су рекли, и смрт сваког комшије јер су се сви међусобно познавали и дисали као једно.

Без крова над главом су готово сви остали, а они који нису сабирају огромне материјалне штете на својим домовима које ће тешко бити надомјестити.

Многи од њих се не желе никада више вратити и живјети у овом мјесту, док има и оних који опет сањају о томе да живе и привређују на овом подручју.

Изнад Доње Јабланице је био и каменолом који је сада предмет истражних органа, а због навода мјештана да није имао концесију и да није надзиран. Он се услијед бујичних поплава и клизишта сручио дословно на ово насеље и направио апокалиптичне призоре.

Многи вјерују да је тај каменолом био један од узрока овако велике размјере катастрофе која је погодила Доњу Јабланицу, село Злате, али и околна мјеста која су и даље одсјечена и тешко им се или никако не може прићи.

Волонтери су и даље на терену, штете се санирају, али ране и бол мјештана још дуго неће.

Иначе, осим Јабланице, поплаве су погодиле и Коњиц гдје је највише страдало Бутуровић Поље и на подручју овог мјеста пронађене су четири жртве поплава. У Кисељаку и Крешеву у Средњобосанском кантону се збрајају материјалне штете док су у Фојници поред таквих посљедица, страдале и три особе.

Трага се за још двије особе – једном у Јабланици и једном у Коњицу. Укупан број страдалих од поплава за сада је 25.

Коментари 0
Повезане вијести
Успоставља се снабдијевање струјом, допрема се вода за пиће Успоставља се снабдијевање струјом, допрема се вода за пиће
Досад 22 смртно страдалих у поплавама у Јабланици и Коњицу Досад 22 смртно страдалих у поплавама у Јабланици и Коњицу
На подручју Коњица пронађена још једна жртва катастрофалних поплава На подручју Коњица пронађена још једна жртва катастрофалних поплава
Најчитаније
  • Уредница "Спин.инфо" саслушана у полицијској станици због кривичне пријаве за клевету
    11h 40m
    5
  • Дијете пало са четвртог спрата зграде
    4h 23m
    0
  • Двије дјевојчице се отровале алкохолом, пронашла их мајка
    11h 58m
    0
  • У уторак сахрана свих жртава катастрофалних поплава у Доњој Јабланици и селу Злате
    3h 11m
    0
  • Бесплатном мамографском прегледу одазвало се педесетак жена
    9h 16m
    0