У Влади Српске само један отказ због недоласка на посао

05.10.2023. 10:32
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Након више од десет мјесеци од када су "Независне новине" покушале да сазнају гдје су премијер Радован Вишковић и предсједник Републике Српске Милорад Додик пронашли нераднике у републичким институцијама, установама и предузећима, са Трга Републике достављен је одговор да је досад откривен само један случај у коме је запослени у министарствима примао плату, а није долазио на посао.

Како су "Независне новине" и раније извјештавале, једини који се може "похвалити" овом чињеницом био је радник у Министарству за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

То је информација позната још од почетка ове године, а како су нам казали из овог министарства, није било више нерадника.

- У Министарству је евидентиран један случај радника који није долазио на посао. Након што је утврђено да не долази на посао, истом раднику је престао радни однос у Министарству - речено је за "Независне новине".

Када је покренута ова иницијатива од стране премијера и предсједника и када се пријетило објавом имена оних који су плаћени за нерад, у центру пажње било је Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске.

Тада се спекулисало да постоји већи број радника који су на овај начин злоупотребљавали своје обавезе, али је убрзо то демантовано. Из ресора Селме Чабрић сада поручују да у Министарству није било случајева да су запослени, без оправдања, изостајали с посла и у том периоду примали плату.

- Било је неколико запослених који су дужи период одсуствовали с посла, али за то постоји уредна медицинска документација, јер је ријеч о најтежим дијагнозама и малигним обољењима, а закон предвиђа исплату пуне плате у таквим случајевима - речено је из Министарства.

У Министарству нема запослених који су неоправдано изостајали с посла, а да су при томе редовно примали плату, гласи одговор на наша питања из преосталих 14 министарстава у Влади Републике Српске.

Из Министарства здравља и социјалне заштите РС подсјећају да су они још 27. децембра 2022. године упутили дописе свим јавним здравственим и установама социјалне заштите, а чији је оснивач Република, којим траже писмено изјашњавање одговорних - руководилаца о свима који се воде као запослени, а који се не појављују и не долазе на своја радна мјеста.

- Све установе доставиле су одговоре у којима је наведено да у установама нема лица која су у радном односу, а која не долазе на радна мјеста. Наведене информације су достављене у Кабинет предсједника Владе Српске - рекли су.

Из Министарства унутрашњих послова, поред одговора да није било оваквих случајева и да, "уколико би и дошло до неоправданог изостајања лица са посла, Министарство поступа у складу са законима и подзаконским актима, те иста без одлагања санкционише".

Сва министарства констатовала су да се уредно спроводе сви закони Републике Српске по овом основу те да се неће дозволити никакве неправилности у раду.

А док су из 16 министарстава у Влади Српске коначно објелоданили да тренутно немају нерадника, остали смо ускраћени за списак нерадника у јавним установама и институцијама у Републици Српској.

Подсјећања ради, из Владе Српске је почетком 2023. године саопштено да је раскинут радни однос са више од 20 запослених у институцијама Републике Српске и јавним предузећима, а да се провјеравају на десетине анонимних пријава.

- Влада Републике Српске је уручила отказ запосленима у предузећима 'Поште Српске', РиТЕ 'Угљевик', РиТЕ 'Гацко', 'Електробијељина', 'Хидроелектране на Дрини' и 'Електрокрајина' Бањалука - навели су тада из Владе Републике Српске.

 

Аутор: Радош Крстојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
Познато колико ће Бајерн платити Тухелу за пријевремени раскид сарадње Познато колико ће Бајерн платити Тухелу за пријевремени раскид сарадње
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    7h 48m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 32m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    22h 45m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    18h 59m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    23h 51m
    0