U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO)

27.08.2024. 17:21
0
IZVOR: rtvbn.com

Novac stečen prodajom zaštitnih odijela Institutu za javno zdravstvo predavan je Branislavu Zeljkoviću u prostorijama Ujedinjene Srpske u Banjaluci, rekao je ovo na saslušanju Saša Marković, drugoptuženi u slučaju „korona ugovori“.

Saša Marković, vlasnik turističke agencije „Travel 4 fun“ koja je za potrebe zdravstvenog sistema Republike Srpske nabavljala zaštitna odjela u vrijeme pandemije virusa korona, pred banjalučkim Okružnim sudom iznio je šokantne detalje o tome kako ga je Branislav Zeljković primorao na isplatu novca.

- Nakon što smo ušli u proces isporuke zaštitnih odijela, Branislav Zeljković me je pozvao da se vidimo. Dao mi je papirić na kome je pisalo da sam mu dužan davati 9 KM po isporučenom odijelu. Imao sam finansijske obaveze prema dobavljačima, zbog toga sam morao pristati - prisjeća se Marković.

Novac je predat lično Zeljkoviću u prostorijama Ujedinjene Srpske u Banjaluci u više od 20 navrata u ukupnom iznosu preko 250 hiljada maraka.

- Kada sam dolazio u prostorije stranke bio sam obavezan da mobilni telefon ostavim izvan prostoje u kojoj smo se nalazili. Jednom prilikom novac sam ostavio u kesi na stolu, jer Zeljkovića nije bilo. Komunikaciju smo iz sigurnosnih razloga, na Zeljkovićevo insistiranje, obavljali putem aplikacije Signal.

Juna 2020. godine zbog sumnji u malverzacije Sud Bosne i Hercegovine, a po nalogu Tužilaštva BiH Markoviću i njegovoj firmi blokira račune.

- Tada sam se našao u velikim finansijskim problemima i nisam imao novac koji je Zeljković tražio. Zvao me je skoro svaki dan i govorio da se novac mora isplaćivati. Rekao je da i on trpi pritisak. Ko ga pritišće, ja nisam znao i nisam ga pitao - kaže Marković.

Marković i Zeljković komunikaciju su nastavili i nakon završene isporuke 30 hiljada zaštitnih odijela za potrebe zdravstvenog sistema Republike Srpske.

- Nalazili smo se i razmjenjivali informacije o istraži Tužilaštva. On mi je govorio svoje informacije, a ja njemu svoje. Pokušavali smo da shvatimo u kom smijeru će se istraga odvijati - kaže Marković.

Do saslušanja Markovića u svojstvu svjedoka došlo je nakon početka pregovora sa Tužilaštvom o priznanju krivice. Jadranka Ivanović, advokat prvooptuženog Zeljkovića, od suda je tražila da joj na narednom ročištu koje je zakazano za 9. septembar bude omogućeno direktno ispitivanje Markovića. Sudsko vijeće je nakon kraće pauze i konsultacija ovaj zahtjev prihvatilo.

Osim Zeljkovića i Markovića, za malverzacije prilikom javnih nabavki medicinske opreme i sredstava optuženi su i Slavko Bojić, Dragan Dubravac i Sani Crljić.

Video: BN

Komentari 0
Povezane vijesti
Narod oguglao na pljačku Narod oguglao na pljačku
Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 57m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 39m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 7m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 28m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 37m
    0