Убрзати изградњу ауто-пута од Сарајева до Београда

14.09.2020. 09:43
0
ИЗВОР: Срна

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић рекао је да ће уложити све напоре да се убрза изградња ауто-пута Сарајево-Београд.

- Неоспоран је интерес да Сарајево повежемо са Београдом. Разумијем да траје епидемија вируса корона, али можемо барем завршити дио посла који се односи на дефинисање трасе тог ауто-пута - рекао је Митровић.

Он је истакао да је на реализацији пројекта изградње овог ауто-пута тренутно евидентан одређени застој, прије свега на дијелу од Брчког према Сарајеву, додавши да је мало тога урађено и кад је ријеч о траси од Сарајева према Вишеграду и Вардишту.

Митровић за "Независне новине" рекао да је мост "Братољуб" који спаја Братунац и Љубовију већ неколико година завршен и да стоји без изграђеног граничног прелаза због чега, истакао је, нажалост, и није могао бити у функцији, а сигурно је у интересу обје зељме да овај гранични прелаз заживи.

- Када говоримо о изградњи граничног прелаза на мосту `Братољуб` у Братунцу, желим напоменути да радови иду добрим темпом и да очекујем да ће почетком наредне године овај гранични прелаз бити изграђен и пуштен у функцију - рекао је Митровић.

Када је ријеч о мосту на ријеци Сави у насељу Чатрња, код Градишке, Митровић је навео да градња углавном иде задовољавајућом динамиком, те додао да се на градилиштима БиХ и Хрватске ради интензивно и резултати су видљиви.

Говорећи о активностима које БиХ сада спроводи у вези са питањем предстојеће изградње јадранско-јонске магистрале, Митровић је навео да би до краја године требало да буде познато која ће траса од пет понуђених бити изабрана за изградњу будуће магистрале, која својим дијелом пролази и кроз Српску, односно преко територије града Требиња, а за шта је неопходна и сагласност ФБиХ, Хрватске и Црне Горе.

Осврћући се на транспортни сектор, Митровић је навео да су дефинитивно сви погођени негативним посљедицама пандемије вируса корона, истакавши да су убједљиво најтеже посљедице тренутно у превозу путника, те да ће се разговарати о начинима помоћи овом сектору.

Када је ријеч о измјенама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, Митровић је истакао да се приједлозима дјелује проактивно како би у закону имали најбоља рјешења, те наставили са спровођењем међународних конвенција, посебно Развојних циљева УН, добре праксе и искустава ЕУ и земаља у регион.

Он је нагласио да је крајњи циљ да се добије систем у којем неће бити погинулих у саобраћајним незгодама на путевима у БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    20h 21m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    16h 16m
    6
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    12h 46m
    0
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    11h 55m
    1
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    17m
    0