Ученици “Рибникара” поново у клупама, учионица у којој се догодио масакр затворена

10.05.2023. 09:16
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Ученици Основне школе “Владислав Рибникар” у Београду, гдје је прије недјељу дана Коста К. (13) починио масакр у којем је убио осморо ђака и радника обезбјеђења, почели су се враћати јутрос у ђачке клупе.

Долазак ученика прошао је без икаквог инцидента. Из школе су навели да ће умјесто уобичајене наставе, дјеци  бити пружена подршка и отворен разговор.

Улазак у школу до даљег ће бити из Улице Светозара Марковића, а како је саопштила директорица ове школе Снежана Кнежевић, боравак ће бити за све ученике од 1. до 4. разреда, пише "24седам".

- Првог дана ученици ће у школи боравити 90 минута. У складу са реакцијама деце, прилагођаваћемо даље школске активности о чему ћете из дана у дан бити обавештани од својих учитељица и учитеља - наводи се у саопштењу.

Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида, уједно и члан Савjета родитеља Основне школе “Владислав Рибникар” рекао је да се учионица у којој се десио масакр никада више неће користити. То је учионица у којој је убијено петоро дjеце одељења 7/2 и рањено шесторо ђака и наставница, преноси "Курир".

Према ријечима предсједника Савјета родитеља Игора Ђорђевића, родитељи су саслушани и њихове сугестије су уважене на савјету родитеља који је одржан у недјељу, 7. маја.

- Кључну одлуку донели су стручни психолози и психијатри. Говорим као родитељ девојчице седмог разреда, 80 посто њених другарица је хтело да се врати у школу, чак и пре данашњег дана. Они желе да буду са својим наставницима и својим другарима. У овој школи је сваки дан огроман број психолога и психијатара и позивам све родитеље да разговарају са стручњацима и да разговарају са својом децом - рекао је он.

Такође, Ђорђевић је додао да ће половина дјеце данас највероватније неће доћи у школу.

Данас комеморација

Комеморација трагично настрадалима у Основној школи ''Владислав Рибникар'' биће одржана данас у 18 часова у Скупштини града Београда.

Због интимности скупа и малог броја мјеста, комеморацији ће присуствовати породице страдалих, запослени у школи, ученици и њихови родитељи, саопштило је Министарство просвјете.

Министарство и ОШ ''Владислав Рибникар'' упутили су медијима молбу “да заједно омогућимо породицама, ученицима и запосленима у школи да се у миру опросте од најдражих”.

Коментари 0
Повезане вијести
Молебан за почетак нове школске године у Цркви Светог Ђорђа у Миљевићима Молебан за почетак нове школске године у Цркви Светог Ђорђа у Миљевићима
На Космету школска звона уз звуке химне "Боже правде" На Космету школска звона уз звуке химне "Боже правде"
Почела нова школска година у Републици Српској Почела нова школска година у Републици Српској
Најчитаније
 • Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића
  12h 14m
  0
 • Обавјештење о пријему захтјева категорисаних бораца ВРС на јединствени мјесечни борачки додатак
  14h 3m
  0
 • Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа
  18h 45m
  1
 • Бањанин: Научни рад објављен у врхунском међународном часопису - доказ да се у Источном Сарајеву школују квалитетни кадрови
  16h 39m
  4
 • Сандри Савић потребни добровољни даваоци крви на ВМА
  8h 35m
  0