Ученици ријетко бирају занате

17.10.2022. 08:57
3
ИЗВОР: nezavisne.com

Без обзира на то што већ неколико година ученици који се уписују на дефицитарна занимања у средњим школама у Српској добијају 100 КМ стипендије те бесплатне аутобуске карте, број оних који се уписују на ова занимања ипак стагнира, те се не чини да ће се нешто промијенити.

Наиме, из Министарства просвјете и културе Републике Српске навели су да се ове године око 550 ученика уписало на дефицитарна занимања.

- Број ученика уписаних у дефицитарна занимања креће се у распону од 550 до 600 у протекле три године, када је и почело стипендирање дефицитарних занимања - рекли су за "Независне" из Министарства.

У овој школској години на листи дефицитарних нашла су се занимања: каменорезац-керамичар, извршилац радова на саобраћајницама, пекар, месар, бравар-заваривач, конобар, кувар, столар, ауто-електричар, механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике, агропроизвођач те прехрамбени прерађивач, електричар-електроинсталатер, обрађивач метала резањем, алатничар, механичар гријне и расхладне технике, возач моторних возила, електричар телекомуникација и ауто-механичар.

Љубан Бајић, директор Грађевинске школе у Бањалуци, за "Независне" каже да од ове године постоји смјер каменорезац и керамичар као заједничко занимање, а гдје је уписано шест ученика.     

- Први пут је ове године уписано шест ученика, а имамо и други разред молер суве градње - молер и фасадер, гдје је 12 ученика, а гдје су такође два комбинована занимања. Годинама није уопште било одзива за дефицитарна занимања грађевинске струке, тако да је успјех што смо и њих успјели уписати. Изгледа да је дошла свијест до родитеља и ученика да је будућност у дефицитарним занимањима и да има посла на тржишту рада - рекао је Бајић.

Како каже, он се нада да ће бити још веће интересовање у наредним годинама, јер су ово, истиче, ипак добро плаћена занимања.

И Бојан Бакал, директор Пољопривредне школе у Бањалуци, истиче да ова школа има два дефицитарна занимања, а то су пекар и месар.

- Већ годинама Влада РС субвенционише та дефицитарна занимања, и то тако што ученици добијају 100 КМ и бесплатну карту. Ми смо ове године, нажалост, уписали комбиновано одјељење пекар-месар, гдје имамо седам, односно осам ученика. Иначе, било који трећи степен је мање-више у дефициту, а имате ситуацију да школе имају уговоре са послодавцима, гдје је ученичка пракса плаћена. Рецимо, имамо ситуацију да месар има стипендију, а уз то и плаћену праксу, те они на мјесечном нивоу имају од 400 до 500 КМ - истакао је Бакал за "Независне".

Додаје да се мали број ученика уписује на ова занимања, јер родитељи праве проблем те објашњава да они желе да им дјеца имају четврти степен образовања.

Према ријечима Саше Тривића, предсједника Удружења уније послодаваца Републике Српске, стипендирање је изгубило смисао када се ради о мотивацији дјеце.

- Питање је јесу ли они који се упишу на та занимања заиста заинтересовани или је то због стипендије. Једноставно, постоје занимања гдје неће нико да ради и вјероватно ће се она временом угасити, тако да остаје сваком послодавцу или да преквалификује радника или мотивише ученике стипендијом фирме - истакао је Тривић за "Независне".

Међутим, како каже, вјероватно нема мјера које могу помоћи да се тај број дефицитарних занимања повећа.

- Дјеца неће да иду за пекаре, а разлог нису плате, већ је, изгледа, срамота радити неке послове - нагласио је Тривић.

Аутор: Николина Алексић

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Brne 17.10.2022. 14:19
    Nije sramota raditi ko pekar, malo se raspitajte kakvo je radno vrijeme i uslovi kod poslodavca. Ako ti da dobru platu, krvavo ces je odrapiti. Ima radnika ali su ih,, poslodavci,, rastjerali. Neka zasucu rukave i rade. Svoju djecu na drzavne jasle a tudju bi da gule. Dosta je bilo, narod se opametio.
  • Generic placeholder image
    Bojan 17.10.2022. 11:27
    Pred kraj prošle školske godine održan je roditeljski sastanak u školi "Srbija" Pale. Na roditeljskom su bili prisutni predstavnici SŠ "28 Jun" iz Istočnog Sarajeva navodeći deficitarna zanimanja izmedju ostalih I auto-elektricar za koja djeca imaju pravo na besplatan prevoz i stipendiju od 100km. Početkom nove školske godine obavjesteni smo da djeca nemaju pravo na gore navedena obećanja.
  • Generic placeholder image
    Sladjana 17.10.2022. 09:53
    I upisu deficitarno zanimanje,krenu u skolu i onda ih obavjeste da nema stipendije i besplatnih karata.To e nasa Republuka Srpska
Повезане вијести
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Наш град богатији за три становника Наш град богатији за три становника
Уставни суд БиХ уважио жалбу СДС-a: На изборе под старим називом упркос санкцијама Уставни суд БиХ уважио жалбу СДС-a: На изборе под старим називом упркос санкцијама
Најчитаније
  • Пронађен младић за којим се трагало
    12h 34m
    0
  • Освештан Храм Светог Варнаве Исповиједника на Врањешу (ФОТО)
    11h 41m
    2
  • Нестао Василије Ламбета (20) из Требиња
    14h 58m
    0
  • Пијан ометао колону службених возила МУП-а
    13h 33m
    2
  • Од сутра на рецепт нових шест лијекова
    13h 19m
    0