Ученици школе у Сребреници кажњени због фотографије

29.01.2020. 19:24
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Руководство и стручна служба Прве основне школе у Сребреници обавили су разговор с ученицима који су објавили фотографију ђака у српским народним ношњама на којој је писало "Браћа четници" и изрекли им адекватне мјере за непримјерено понашање, саопштено је данас из Министарства просвјете и културе РС.

Истичу да је стручни тим школе задужен да одржи састанке са родитељима ових ученика и скрене им пажњу да су одговорни за понашање своје дјеце, између осталог, и на друштвеним мрежама.

- Према информацији коју је Министарству доставила Прва основна школа у Сребреници, спорна фотографија настала је у простору школе у вријеме кад није извођена настава јер је 27. јануар, према школском календару, ненаставни дан. Фотографија је настала у вријеме када су се ученици припремали за школску приредбу, без присуства наставника. Ученици су носили српску народну ношњу као израз традиције и културе нашег народа - навели су из Министарства.

Додају да је из школе потврђено да ученици на школској приредби нису носили никаква обиљежја, те да нису користили интернет за вријеме боравка у школи.

- Спорна фотографија објављена је са приватних Инстаграм налога тројице ученика у поподневним часовима, у вријеме када нису били у школи. Дакле, поменута сцена са фотографије није била дио званичне приредбе уприличене поводом школске славе Светог Саве - истичу из Министарства.

С друге стране, родитељи бошњачке дјеце из Сребренице протестом су данас ујутро исказали незадовољство због, како тврде, дискриминације њихове дјеце која похађају Прву основну школу у Сребреници.

Бојкотовали су један час наставе и поручили да ће, ако Управа ове основне школе не одговори, дефинисати сљедеће кораке у тражењу својих права.

Замјеник начелника Сребренице Хамдија Фејзић позвао је директора школе да се јавно извини родитељима и њиховој дјеци, а начелник Младен Грујичић казао је да посљедња дешавања види кроз призму политичких потеза у изборној години.

- Ти грађани углавном слушају бошњачке политичаре који увијек кад имају потребу да привуку пажњу на том националном питању - посвете се рјешавању наводних проблема које сами направе. Зна се какву Бошњаци имају перцепцију према ријечи четник и нема смисла да у том контексту повлаче паралелу с дјецом која не знају ни шта се дешавало нити шта ће се дешавати. Дакле, повезали су малољетну дјецу с кољачима, јер они углавном четнике гледају као кољаче - казао је Грујичић за Клиx.

Додао је да је неприхватљиво да се бојкотује настава и да се ремети рад школе за друге ученике. Најавио је и одређене санкције јер, како сматра, појединци за два дана сруше све оно што се гради годинама.

- Ту мислим на Алију Табаковића, Хамдију Фејзића, Недиба Смајића и Исламску заједницу. Такмиче се ко ће бити већи Бошњак - казао је он.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Грађанин 29.01.2020. 21:45
    Ево ја себе сматрам идеолошки блиским Равногорској мисли. Да ли то значи да ме треба кажњавати? Треба ли кажњавати људе који носе мајице са Брозовим ликом?
Повезане вијести
Којић: Међу погинуле у Поточарима уписани још живи људи Којић: Међу погинуле у Поточарима уписани још живи људи
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    8h 19m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 3m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    23h 16m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    19h 30m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    21h 49m
    0