Ученици Средњошколског центра Источна Илиџа обиљежавају Свјетски дан реанимације (ФОТО)

16.10.2023. 09:43
0
ИЗВОР: katera.news

Ученици и професори Средњошколског центра Источна Илиџа данас су обиљежили Свјетски дан реанимације под мотом "Наше руке могу спасити нечији живот".

Они су послали јасну поруку да "разлика између онога што учинимо и оно што не учинимо може бити нечији живот".

Јована Регоје, професор медицинске групе предмета ове школе, рекла је да поступак кардиопулмоналне реанимације (КПР) и даље представља незобилазну радњу у пружању прве помоћи и оживљавању повријеђених особа.

Како истиче, од изузетне је важности едукација људи о реанимацији јер је КПР поступак који се у хитним случајевима, прије доласка хитне помоћи и збрињавања пацијената, најчешће изводи.

- Треба настојати што већи број људи, различитог животног доба, упознати са основним корацима КПР јер се свако од нас може наћи у ситуацији да некоме покуша да спаси живот – рекла је она, додајући да два даха и 30 притисака може некоме пружити другу шансу за живот.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Регоје је навела да познавање процедура КПР-а у свијету представља дио општег образовања, поред познавања употребе АЕД, аутоматског екстерног дефибрилатора.

- Због значаја КПР, ученици медицинске школе и ове године настављају да шире свијест о важности познавања мјера оживљавања – рекла је Регоје.

Јана Марван, уценица другог разреда медицинске школе, рекла је да се Свјетски дан реанимације обиљежава са циљем скретања пажња на важност познавања основних корака кардиопулмоналне реанимације-оживљавања.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

-  Заједничком идејом другог седам одјељења и разредног старјешине одлучили смо да обучимо грађане како својим рукама могу спасити нечији живот. За овакво обиљежавање, претходили су дани труда, рада и практичне наставе, на којима смо увјежбали управо ову методу – навела је она.

Марван је истакла да је познавање КПР-а врло битно јер се живот човјека може спасити у три корака – провјером рада срца, позивом хитне помоћи, компресијом.

Коментари 0
Најчитаније
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    22h 35m
    2
  • Мајор Коста Тодоровић – Легенда о српском храбром срцу
    10h 10m
    0
  • Домаћи посни брускети
    10h 43m
    0
  • Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће
    6h 1m
    3
  • Лице тешко повријеђено у саобраћајној незгоди код Рогатице
    8h 9m
    0