Učenici Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža obilježavaju Svjetski dan reanimacije (FOTO)

16.10.2023. 09:43
0
IZVOR: katera.news

Učenici i profesori Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža danas su obilježili Svjetski dan reanimacije pod motom "Naše ruke mogu spasiti nečiji život".

Oni su poslali jasnu poruku da "razlika između onoga što učinimo i ono što ne učinimo može biti nečiji život".

Jovana Regoje, profesor medicinske grupe predmeta ove škole, rekla je da postupak kardiopulmonalne reanimacije (KPR) i dalje predstavlja nezobilaznu radnju u pružanju prve pomoći i oživljavanju povrijeđenih osoba.

Kako ističe, od izuzetne je važnosti edukacija ljudi o reanimaciji jer je KPR postupak koji se u hitnim slučajevima, prije dolaska hitne pomoći i zbrinjavanja pacijenata, najčešće izvodi.

- Treba nastojati što veći broj ljudi, različitog životnog doba, upoznati sa osnovnim koracima KPR-a jer se svako od nas može naći u situaciji da nekome pokuša da spasi život – rekla je ona, dodajući da dva daha i 30 pritisaka može nekome pružiti drugu šansu za život.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Regoje je navela da poznavanje procedura KPR-a u svijetu predstavlja dio opšteg obrazovanja, pored poznavanja upotrebe AED, automatskog eksternog defibrilatora.

- Zbog značaja KPR-a, učenici medicinske škole i ove godine nastavljaju da šire svijest o važnosti poznavanja mjera oživljavanja – rekla je Regoje.

Jana Marvan, ucenica drugog razreda medicinske škole, rekla je da se Svjetski dan reanimacije obilježava sa ciljem skretanja pažnja na važnost poznavanja osnovnih koraka kardiopulmonalne reanimacije-oživljavanja.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

-  Zajedničkom idejom drugog sedam odjeljenja i razrednog starješine odlučili smo da obučimo građane kako svojim rukama mogu spasiti nečiji život. Za ovakvo obilježavanje, prethodili su dani truda, rada i praktične nastave, na kojima smo uvježbali upravo ovu metodu – navela je ona.

Marvan je istakla da je poznavanje KPR-a vrlo bitno jer se život čovjeka može spasiti u tri koraka – provjerom rada srca, pozivom hitne pomoći, kompresijom.

Komentari 0
Najčitanije
  • Major Kosta Todorović – Legenda o srpskom hrabrom srcu
    12h 14m
    0
  • Domaći posni brusketi
    12h 47m
    0
  • Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
    8h 5m
    4
  • Lice teško povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi kod Rogatice
    10h 13m
    0
  • Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila
    6h 26m
    1