Ученици СШЦ „Пале“ о Милутину Бојићу, пјеснику бола и поноса (ФОТО)

09.11.2023. 18:25
0
ИЗВОР: katera.news

На данашњи дан, 1917. године, на српском војничком гробљу Зејтинлик у Солуну, сахрањен је велики српски пјесник Милутин Бојић.

У част овог великог пјесника, чланови Драмско-рецитаторске секције Средњошколског центра "Пале", са професорима српског језика и књижевности Драганом Гутаљ и Дијаном Гранић, осмислили су приредбу која је изведена у просторијама школе.

- Иако је живио само 25 година, иза Бојића је остао богат стваралачки рад, драме, пјесме, књижевне критике, позоришне рецензије, путописи и литерарни чланци.  Оставио је неизбрисив траг у српској књижевности. Опјевао је патње и страдања српског народа у Првом свјетском рату. Са српском војском преживио је Албанску голготу и агонију умирања на грчком острву Виду гдје је од посљедица исцрпљености, глади и болести умрло око 11000 српских војника, а пошто није више било мјеста на копну, њих 7000 сахрањено је у Јонском мору. Потресен тим призорима, Бојић је написао једну од најљепших родољубивих пјесама у српској књижевности „Плаву гробницу" - навели су из ове школе.

Слика

Фото: sscpale.net

"Плаву гробницу" је рецитовала ученица Младена Петровић, док су презентацију о Бојићевом животу и дјелу припремиле Миа Лучић и Каћа Југовић.

- Иако се у Бојићевом стваралаштву издвајају родољубиве пјесме, његов стваралачки опус је шаролик и богат темама и мотивима. Настојао је да свој пјеснички израз доведе до савршенства. Његов стих је ритмичан, звучан, добро обликован, изражајно богат, раскошан у сликама и снажан у осјећањима. Ђурђина Гајовић, Андреј Ћирић, Ана Шкобо, Кристина Лопатић, Марија Лучић, Бојана Секулић, Анђела Радовић, Софија Ђорђић и Хелена Бојанић рецитовали су Бојићеве пјесме: „Лепота", „Химна", „Као Прометеј", „Без домовине", „Салома", „Очи", „Молитва", „Сонет XIV" и „Сонет XVI" - додали су.

Слика

Фото: sscpale.net

Из ове школе су поручили да се поносе прецима и да се диве њиховом пркосу и самоодрицању, као и да је сјећати се, памтити и знања преносити будућим генерацијама.

За ову прилику чланови Тима за оплемењивање школских просторија, Лука Космајац, Анђела Радовић и Дајана Делипара, насликали су мурал Милутин Бојић и Плава гробница.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице" Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
Отворена манифестација „Дани књиге“ у Средњошколском центру „Пале“ Отворена манифестација „Дани књиге“ у Средњошколском центру „Пале“
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
Најчитаније
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    6h 55m
    0
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    4h 41m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    7h 43m
    0
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    1h 31m
    2
  • Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
    7h 48m
    0