Učenici SŠC „Pale“ o Milutinu Bojiću, pjesniku bola i ponosa (FOTO)

09.11.2023. 18:25
0
IZVOR: katera.news

Na današnji dan, 1917. godine, na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu, sahranjen je veliki srpski pjesnik Milutin Bojić.

U čast ovog velikog pjesnika, članovi Dramsko-recitatorske sekcije Srednjoškolskog centra "Pale", sa profesorima srpskog jezika i književnosti Draganom Gutalj i Dijanom Granić, osmislili su priredbu koja je izvedena u prostorijama škole.

- Iako je živio samo 25 godina, iza Bojića je ostao bogat stvaralački rad, drame, pjesme, književne kritike, pozorišne recenzije, putopisi i literarni članci.  Ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj književnosti. Opjevao je patnje i stradanja srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu. Sa srpskom vojskom preživio je Albansku golgotu i agoniju umiranja na grčkom ostrvu Vidu gdje je od posljedica iscrpljenosti, gladi i bolesti umrlo oko 11000 srpskih vojnika, a pošto nije više bilo mjesta na kopnu, njih 7000 sahranjeno je u Jonskom moru. Potresen tim prizorima, Bojić je napisao jednu od najljepših rodoljubivih pjesama u srpskoj književnosti „Plavu grobnicu" - naveli su iz ove škole.

Slika

Foto: sscpale.net

"Plavu grobnicu" je recitovala učenica Mladena Petrović, dok su prezentaciju o Bojićevom životu i djelu pripremile Mia Lučić i Kaća Jugović.

- Iako se u Bojićevom stvaralaštvu izdvajaju rodoljubive pjesme, njegov stvaralački opus je šarolik i bogat temama i motivima. Nastojao je da svoj pjesnički izraz dovede do savršenstva. Njegov stih je ritmičan, zvučan, dobro oblikovan, izražajno bogat, raskošan u slikama i snažan u osjećanjima. Đurđina Gajović, Andrej Ćirić, Ana Škobo, Kristina Lopatić, Marija Lučić, Bojana Sekulić, Anđela Radović, Sofija Đorđić i Helena Bojanić recitovali su Bojićeve pjesme: „Lepota", „Himna", „Kao Prometej", „Bez domovine", „Saloma", „Oči", „Molitva", „Sonet XIV" i „Sonet XVI" - dodali su.

Slika

Foto: sscpale.net

Iz ove škole su poručili da se ponose precima i da se dive njihovom prkosu i samoodricanju, kao i da je sjećati se, pamtiti i znanja prenositi budućim generacijama.

Za ovu priliku članovi Tima za oplemenjivanje školskih prostorija, Luka Kosmajac, Anđela Radović i Dajana Delipara, naslikali su mural Milutin Bojić i Plava grobnica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica rođenja Milutina Bojića, autora "Plave grobnice" Godišnjica rođenja Milutina Bojića, autora "Plave grobnice"
Otvorena manifestacija „Dani knjige“ u Srednjoškolskom centru „Pale“ Otvorena manifestacija „Dani knjige“ u Srednjoškolskom centru „Pale“
Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“ Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    21h 49m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    7h 22m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    21h 59m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    7h 28m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    7h 26m
    0