Ученици вјетар у леђа превозницима у Српској

01.09.2020. 09:19
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Аутобуским превозницима у Републици Српској почетак нове школске године значи и почетак нормализације у превозу путника, те многе фирме које су се прибојавале затварања фирми од септембра сада настављају с радом и планирају нове редове вожње како би их прилагодили ученицима.

Момчило Сладоје, директор "Центротранса" из Источног Сарајева, каже за "Независне" да се нада да ће сада имати више путника у својим аутобусима, те да би се могло рећи да је почетак нове школске године у нормалним околностима спријечио затварање фирми за превоз путника. 

-Засад неће бити затварања. Покушавамо се прилагодити почетку наставе у школама, што иде веома тешко јер неке школе почињу с радом у седам, неке у пола осам, а неке касније. Уведене су двије смјене и четири групе зависно од броја ученика, доста је шаролика ситуација. То се опет разликује од почетка рада у фирмама па губимо онда раднике који путују аутобусима. Сада је све то нарушено, уводе се нови редови вожње и прилагођавамо их почецима наставе- каже Сладоје и додаје да је септембар експерименталан за школе, па тако и за превознике. 

-Има наговјештаја да ситуација иде набоље. Видјећемо како ће се све рефлектовати у наредном периоду. Иначе, у септембру смо имали озбиљне приходе од ђака, али не смијемо сада да прогнозирамо. Видјећемо хоће ли бити путника у новим редовима вожње, хоће ли дјеца куповати карте и слично. Углавном, сада продужавамо свој рад и нећемо затварати предузећа- рекао је Сладоје. 

Када су у питању остале линије, он каже да је ту лоша слика, слаба попуњеност аутобуса, док од међународних линија још возе само за Србију.  Пантелија Митровић, директор бијељинског "Семберија транспорта", рекао је да неће бити затварања овог предузећа, како су раније најављивали, те већ данас крећу с продајом карата мада очекују да ће ученика бити мање него претходних година. 

-Ова три мјесеца смо једва издржали. Сад очекујемо боље вријеме због превоза ученика, док по питању међународног превоза остајемо на минималном броју полазака јер су границе и даље затворене, а вјероватно се до краја године то неће ни промијенити- рекао је Митровић за "Независне".

Истакао је да је јуче заједно са шест превозника био на састанку код Миће Мићића, градоначелника Бијељине, те да је договорена новчана помоћ на мјесечном нивоу која ће на неки начин компензовати очекивани мањи број ученика у превозу. 

-По новим распоредима за школу више се не иде у класичне смјене, већ се убацују међусмјене, те тако малтене радимо дупли посао. Имаћемо сад потпуно нове сатнице да бисмо се прилагодили почетку наставе и међусмјенама- истиче Митровић. Додао је да су до даљег обуставили рад њихове туристичке агенције. 

Дејан Мијић, предсједник Удружења саобраћаја и веза РС, каже за "Независне" да се нада да ће се ситуација стабилизовати и да ће кренути с нормалним одржавањем линија и оним бројем путника које су имали и прије пандемије вируса корона. Истиче да има показатеља да се ситуација нормализује, али и да се превозницима и повећавају трошкови јер крећу са свим поласцима. 

-Засад настава почиње нормално и продаја карата је кренула нормално. Када је Бањалука у питању, почињу сви регистровани редови вожње у градском и приградском саобраћају, који се односе на уговор с градом Бањалука. У подручним, републичким линијама још постоји одређени број редукција из разлога што је дозвољено превозницима да коригују линије према броју путника- каже Мијић. 

Додао је да не може говорити о количини продатих мјесечних карата док се не заврши продаја. Када је у питању међународни саобраћај, он каже да је и даље у апсолутном застоју те да проблем представља и све већи број оних који нелегално превозе путнике у западне земље.

Коментари 0
Повезане вијести
Гимназијалци из Калиновика доминирали на Регионалном такмичењу из математике, руског и српског језика Гимназијалци из Калиновика доминирали на Регионалном такмичењу из математике, руског и с...
Средњошколци штрајкују јер не ради гријање Средњошколци штрајкују јер не ради гријање
Ученица седмог разреда данима пријетила другарима из одјељења Ученица седмог разреда данима пријетила другарима из одјељења
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 17m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    23h 21m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    20h 14m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    14h 5m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    22h 11m
    0