Угашена фирма „Енергоинвест – Електроенергетска опрема“, повјериоци остали без милиона марака

25.02.2022. 19:47
2
ИЗВОР: capital.ba

Окружни привредни суд у Источном Сарајеву закључио је, због недостатка стечајне масе, стечај у предузећу „Енергоинвест – Електроенергетска опрема“ (ЕеОп), бившег „Енергоинвеста Расклопне опреме“ (РАОП), а повјериоци су остали без 2,1 милион КМ потраживања.

На извјештајном рочишту, које је одржано прије два дана, стечајни управник Владо Симовић је навео да је оснивач овог предузећа, бањалучки „Електроинжењеринг“, због проблема у пословању и немогућности плаћања обавеза у јулу прошле године донио одлуку о престанку рада и покретању стечајног поступка.

 У приједлогу за покретање стечајног поступка законски заступник је навео и да фирма није имала запослених радника, да је предузеће већ дуже вријеме неликвидно и да су му пословни рачуни блокирани више од пет година.

Слика

Фото: CAPITAL

Стечајни управник је навео да предузеће ЕеОп нема покретне и  непокретне имовине, и да једино посједује 5.000 КМ, која се налазе на депозитном рачуну суда, а које је уплатио оснивач, као покретач стечајног поступка.

Управник је оставио и могућност повјериоцима да уплате новац за даље вођење поступка, уколико то желе, али интересовања није било.

- Имајући у виду чињеницу да стечајни дужник не располаже имовином из које би се намирили трошкови стечајног поступка, да повјериоци немају интерес да предујме новчани износ на име трошкова вођења стечајног поступка, односно да су сагласни да се исти закључи због недостатка стечајне масе, суд налази да су испуњени услови прописани чланом 191. Закона о стечају, па је донесена одлука као у изреци рјешења - наводи суд у образложењу.

Стечајни управник Владо Симовић раније је за CAPITAL рекао да је највећи повјерилац Пореска управа РС која потражује око 1,6 милиона КМ, док преостали износ потражују Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ и радници.

Стечај у овом предузећу је отворен у октобру прошле године, након што је Симовић утврдио да је оно платежно неспособно и презадужено.

Како подсјећа CAPITAL, предузеће „Енергоинвест – Електроенергетска опрема“ (ЕеОп) основано је 2014. године на имовини „Енергоинвест Расклопне опреме“ (РАОП) коју су купили руски инвеститори.

Руси су имовину РАОП-а купили преко предузећа “Електроинжењеринг” Бањалука, чији је директор Милан Кесеровић, зет предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије.

„Електроинжењеринг“ је затим на имовини РАОП-а формирао ново предузеће под називом „Енергоинвест – Електроенергетска опрема“ (ЕеОп), али је сва купљена имовина на бањалучком предузећу.

Руси су се након неког времена повукли, а власник „Електроинжењеринга“ постао је Кесеровић.

CAPITAL је још прије двије године писао да је имовина бившег РАОП-а потпуно девастирана, а зидови хала порушени само да би се из њих крановима извукле масивне машине које су исјечене и отуђене.

О приватизацији РАОП-а у интервјуу за CAPITAL говорио је и руски инвеститор који тврди да је кроз тај процес из некадашњег гиганта „извучено“ 280 милиона марака, те да о томе истрагу воде и институције Русије.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Чудо 26.02.2022. 17:29
    Чудо је право. Само показује јадно и безнадежно стање народа у И. СА.
    Чудо је да нема ни коментара на овај текст (само 1 до сада) на порталу из И. Сарајева.
    Народ у И. Сарајеву је капитулирао.
  • Generic placeholder image
    Ovo smo izglasali 26.02.2022. 08:11
    Kakvi crni Rusi. Prevara. Otišao Keserović u Rusiju za 100eura registrovao firmu, našao i platio nekog krimosa da se u dvije rečenice obrati medijima na Ruskom jeziku i to je sva priča o kupovini RAOPa. Ali neka. Narod Istočnog Sarajeva je tako htio, glasao je za to. Da bi im Dodikova vlast distribuirala preko Opštine I. N. Sarajevo koju desetinu hiljada maraka, dali su stotine miliona RAOPa Keseru.
    Šta radi država.
Повезане вијести
У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО) У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 8m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    14h 22m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    12h 12m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    15h 27m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    10h 10m
    0